BİST-100'de yükseliş beklentisi: %55

BİST-100'de yükseliş beklentisi: %55

SPK Beklenti Anketi: BİST-100 Endeksi için yıllık beklentilerde yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı \%55 oldu

A+A-

 

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Beklenti Anketine katılanların BIST-100 endeksine ilişkin %57'si önümüzdeki ay, %39'u önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık beklentilerde yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı %55 olarak gerçekleşti.


SPK Nisan ayı Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı.

SPK'dan yapılan açıklamaya göre, katılımcıların gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak %65'i önümüzdeki ay, %42'si önümüzdeki altı ay,  %39'u ise önümüzdeki yıl değişim beklemiyor. ABD dolarına ilişkin olarak katılımcıların %49'u önümüzdeki ay  değişiklik beklemezken, %59'u önümüzdeki altı ay ve %55'i önümüzdeki bir yılda artış beklemediklerini söylediler.

Anket sonuçları şu şekilde:
"Euro'ya ilişkin olarak katılımcıların %66'sı önümüzdeki ay değişim beklemezken, %43'ü önümüzdeki altı ay ve %48'i yıllık dönem için artış beklemektedir. 

Katılımcıların BIST-100 endeksine ilişkin %57'si önümüzdeki ay, %39'u önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık beklentilerde yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı %55 olarak gerçekleşmiştir.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay ve altı aylık dönemde katılımcıların sırasıyla %64'ü ve %40'ı değişim beklemezken, yıllık dönem için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı ise %54 olarak gerçekleşmiştir. 

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların önümüzdeki ay ve altı aylık dönemler için sırasıyla %68'i ve %52'si  değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %55 olarak gerçekleşmiştir.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak katılımcıların önümüzdeki ay %62'si değişim beklemezken, altı aylık ve  yıllık dönemler için artacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %57 ve %65 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %61'i önümüzdeki ay, %39'u önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim öngörmezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %50 olarak gerçekleşmiştir.

Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların %63 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisine sahip katılımcıların oranı sırasıyla %46 ve %57'e ulaşmıştır.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin katılımcıların %70'i önümüzdeki ay, %47'si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için beklenti %53 ile artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşmiştir.

Katılımcıların önümüzdeki ay %76'sı, önümüzdeki altı ay %53'ü olmak üzere BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacminde değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %50'e ulaşmıştır.
VİOP işlem hacmine yönelik olarak önümüzdeki ay katılımcıların %63'ü değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %46 ve %59 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %64'ü yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyen
katılımcıların oranı altı aylık %49 ve yıllık dönemler için %62 olarak gerçekleşmiştir.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %52'si önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış ve sırasıyla %59 ve %70 ile çoğunluğu oluşturmuştur.

MKYO net aktif değerine ilişkin olarak, katılımcıların %69'u önümüzdeki ay, %44'ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı %55'e ulaşmıştır."                                       

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.