BİST Yönetmeliğinde para cezaları artırıldı

BİST Yönetmeliğinde para cezaları artırıldı

Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

A+A-

Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Sermaye Piyasası Kurulunun konu ile ilgili Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, işlem yapma yetkisi verilenlere ve/veya temsilcilerine  verilecek disiplin cezaları "10.000 TL’den 5.000.000 TL’ye kadar" olarak yeniden belirlendi. Daha önce miktar "5.000 TL’den 50.000 TL’ye  kadar" şeklindeydi.

Belirtilen cezaları gerektiren fiillere iki yeni fıkra eklendi. Buna göre, "Gazete, televizyon, internet, sosyal medya hesapları veya  benzer nitelikte kitle iletişim araçlarını kullanarak sermaye piyasası  araçları hakkında yalan, yanlış ve yanıltıcı yorum ve tavsiyelerde  bulunmak" ve "Sosyal medya aracılığıyla veya üyelik bazlı çevrimiçi  kapalı gruplar üzerinden, sermaye piyasası araçlarının fiyatları,  fiyat değişimleri ile arz ve taleplerine ilişkin yalan, yanlış ve  yanıltıcı izlenim uyandırmak suretiyle yatırımcıları yönlendirmeye  çalışanlarla işbirliği yapmak veya bu amaçla kurulan veyahut bu amaçla  faaliyet yürüten üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplara üye olmak."  ceza kapsamına alındı.

Bu fiillerin gerçekleşmesi durumunda para cezası 50 bin TL'den  az olmayacak. 

Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki  şekilde değiştirilmiştir.

"(3) İlgililer hakkında 52 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerindeki cezaların verilmesi ya da 53 üncü maddede sayılan  fiillerden sermaye piyasası mevzuatına da aykırılık oluşturan filler  nedeniyle ceza verilmesi halinde, durum en kısa sürede Kurula ve  ilgisine göre Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine bildirilir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.