"BİST100 Gerilemeye Devam Ediyor"

"BİST100 Gerilemeye Devam Ediyor"

İnfo Yatırım piyasa değerlendirmesinde BİST100'de yaşanan gerilemeye dikkat çekildi

A+A-

İnfo Yatırım piyasa değerlendirmesinde BİST100'de yaşanan gerilemeye dikkat çekildi.İnfo Yatırım'ın günlük bülteninde şu ayrıntılara yer verildi: 

BİST100 Soluksuz Gerilemeye Devam Ediyor

BİST 100 endeksi dün 80.341-82.785 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 3,08 değer kaybederek 80.429 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 3,70 değer kaybederken, sanayi endeksi ise 2,81 değer kaybetti.

Haftanın ilk işlem gününde gelişmiş ülkeler yatay seyrederken BİST100 endeksinde sert satışlar devam etti. Yurt içinde seçime bir hafta kalması ve oluşan siyasi belirsizlikler yurt içi hisse piyasasındaki riskleri artırırken, BİST100 endeksinde sert kırılmalar görülüyor. Özellikle 82.500  84.500 bandının aşağı yönlü kırılması endeksteki satışları hızlandırırken, 80.000 desteğine çekilme devam ediyor. Bankacılık endeksi önderliğinde satışların hissedildiği piyasada, 80.000 desteğinde tutunmanın görülüp görülmeyeceği merak ediliyor. Yurt içindeki koalisyon ihtimali ve 2003 yılından beri oluşan siyasi istikrarın bozulabileceği ihtimali endeksteki satışları artırmasına rağmen, hacimsiz görülen satışlar var olmayan fiyatlamayı esas alabilir. BİST100 endeksinde hacmin ve kademelerin genelde boş olması önümüzdeki süreçte hızlı toparlanmalara neden olabilir.

Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisseleri yatay seyrederken, Yunanistan belirsizliği devam ediyor. Euro Bölgesi ve Almanya’da imalat PMI verileri beklentilerin altında kalırken, Euro Bölgesi’nin lokomotif konumdaki Almanya’da yavaşlama sinyali görüldü. Diğer taraftan Almanya’da enflasyon beklentilere paralel açıklandı. 5 Haziran’daki Yunanistan’ın IMF ödemesi öncesi kreditörlerle hala anlaşamaması Avrupa hisselerinde riskleri artırsa da, bugün Euro Bölgesi’nden gelen açıklama da anlaşmanın 5 Haziran öncesinde yapılacağı belirtildi. Amerika’da ise ISM imalat endeksi beklentileri karşılarken, kişisel harcamalarda ise yavaşlama görüldü. Enflasyonun göstergesi olan kişisel tüketimin yavaşlaması, FED’in faiz artırım ihtimalini bir kademe daha azaltırken Amerikan ekonomisindeki riskleri artırdı. Diğer taraftan Boston FED Başkan’ı Rosengren, ABD ekonomisinin 2015 ilk yarısında yavaşlayacağını kaydederken, bu büyüme rakamıyla beraber istihdamda da yavaşlamanın görülebileceğini belirtti. Amerikan 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2.19 seviyesine yükselirken ABD hisseleri günü yatay alıcılı kapattı. Bugün sabah Asya seansında ise Asya hisseleri günü satıcılı kaparken, Amerikan vadelileri ise güne yatay başladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde enflasyon ve Almanya istihdam seviyeleri izlenecekken, İngiltere’de ise yapı PMI takip edilecektir. Veri akışının zayıf olduğu yurt içinin aksine, Amerika’da ise fabrika siparişleri takip edilebilir. Yunanistan’ın IMF ödemesine 3 gün kalması ve artan risklerin etkileri piyasada devam ediyor. Yunanistan, AB veya IMF’den gelebilecek açıklamalar piyasada hareketlenmeye neden olabilir.

Teknik olarak 82.500 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla sertleşen satışlar sonrasında 80.400 seviyesine kadar gerileyen BİST100 endeksinde, satışların devam etmesi durumunda 80.000 ve 79.000 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 81.000 seviyesi takip edilebilir. BİST100’de satışların hacimsiz olması, önümüzdeki günlerde sert toparlanmanın gelebileceğinin sinyalini veriyor.

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9.95 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.