BİST'te olumlu görünüm devam ediyor

BİST'te olumlu görünüm devam ediyor

Anadolu Yatırım'a göre BİST 87500'ün üzerinde olumlu görünümünü koruyor

A+A-

Anadolu Yatırım'ın günlük bülteninde şu ayrıntılara yer verildi: 

 

Piyasalarda bu sabah…

Beklentilere paralel piyasa algısını bozmayacak nitelikteki FOMC tutanaklarının ardından Wall Street endeksleri günü hafif ekside tamamladı (Dow Jones -%0,15, S&P 500 -%0,09). Bu sabah vadeli işlemlerde satıcılı seyir devam ederken, Asya cephesi olumlu bir tabloyla bizi karşılıyor (Nikkei 225 %0,06, Shanghai bileşik endeksi %1,36). Çin’de bu sabah açıklanan imalat sektörü PMI verileri yavaşlamaya işaret ederken, Çin’in yuan için günlük hareket bandını %2’den %3’e çıkaracağına dair beklentileri hisse senedi piyasasına destek oluyor.

 

FOMC tutanakları ne diyor?

28-29 Nisan FOMC toplantısına ait tutanaklar açıklandı. Birçok üyenin faiz artırımı için Haziran olasılığını sıfırladığı tutanaklara göre, Haziran’dan sonraki herhangi bir toplantıda faiz artırımı için aksiyon alınabileceği belirtiliyor. Bunun istihdam ve enflasyon gelişmelerine bağlı olacağının yinelendiği tutanaklarda, üyelerin çoğunun ekonominin ve istihdamın ilk çeyreğin ardından toparlanarak ılımlı bir hıza erişmesini bekliyor. Güçlü doların ihracat ve ekonomi üzerinde yarattığı negativiteye değinilen tutanaklarda, uluslara arası riskler arasında Çin ve Yunanistan’a yer verilmiş.

 

Özetle tutanaklar beklentimize paralel piyasa algısını değiştirmeyecek nitelikte olup, faiz artırımı için Haziran olasılığını neredeyse dışlıyor ve verilere olan bağımlılığı tekrarlıyor. 28-29 Nisan’a ait görüşleri yansıtıyor olması, sonrasında açıklanan ekonomik verilerin izlerini taşımıyor olması da ayrı bir değerlendirme konusu. Toplantı sonrası verilerin zayıf gelmeye devam etmesi, Haziran bir kenara Eylül olasılığını bile zayıflatıcı formda. Yine de bundan sonra gelecek verilerde toparlanma olup olmayacağı (özellikle de işgücü piyasası ve enflasyon tarafında), beklentileri şekillendirecek ana unsur olacak. Bu nedenle yarınki TÜFE verisi ile Fed Başkanı Janet Yellen’ın ekonomideki son duruma ilişkin vereceği mesajlar önemli olacak.

 

Yunanistan’dan son notlar…

ECB, Yunan bankaları için ELA’yı 200 mn euro artırarak 80,2 mr euroya çıkardı.

Avrupalı kreditörleriyle olan müzakerelerde henüz somut bir ilerleme sağlayamayan Yunanistan’ın, Avrupa Merkez Bankası’ndan Yunan bankalarına sağlanan acil durum likidite fonunu (ELA) artırması için talepte bulunacağını, 1,1 mr euroluk artışı talep edeceğine yönelik basın haberlerini okumuştuk. ECB, Yunan bankaları için ELA’yı 200 mn euro artırarak 80,2 mr euroya çıkardı.Haber akışının kesilmediği, ancak piyasaların duymayı istediği anlaşma haberinin henüz gelmiyor oluşu, bu cephedeki belirsizlik bulutunun bir süre daha bizimle birlikte olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Her ne kadar piyasalar, Yunanistan’ı gerçek anlamda fiyatlamalara dâhil etmiyor olsa da, görüşmelerde ilerleme kaydedilememesi, temerrüt ve Euro’dan çıkış spekülasyonlarının artmasına ve piyasaların da bu duruma kayıtsız kalmamasına neden olabilir.

 

Günün ajandası…

ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, imalat sektörü öncü PMI, 2.el konut satışları ile Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ile San Francisco Fed Başkanı Williams’ın konuşmaları izlenecek. Avrupa genelinde de imalat sektörü öncü PMI verileri ile TSİ 20:30’daki Draghi konuşmasını takip edeceğiz.

 

Yurtiçinde ise Mayıs ayı tüketici güven endeksi, günün öne çıkan tek verisi.

 

BIST 100 Endeksi Teknik Yorum

87.500’ün üzerinde olumlu görünüm devam ediyor…

Dünü 87.343-88.509 aralığında geçiren 100 Endeksi, kapanışı 87.500 desteğinin üzerinde 87.791 seviyesinden yapmayı başardı. 87.500’ün üzerine kalmasını pozitif tarafta değerlendirmeye devam ederken 5 (87.541) ve 22 günlük (84.890) hareketli ortalamaların birbirinden uzaklaşmış olmasını negatif tarafta değerlendiriyoruz. Bu açıdan olası kar realizasyonlarına karşı stop-loss’ların önemine vurgu yapmaya devam ediyoruz. Seanslık grafikte 88.000 seviyesini önemsiyoruz. 88.000 puanın üzerine yeniden yerleşmediği takdirde yeni alım için aceleci davranılmamasını öneriyor, mevcut pozisyonlar için 86.700’ü stop-loss seviyemiz olarak belirliyoruz. 

 

BIST 30 Endeksi Teknik Yorum

108.000 üzerinde kalamadı…

Pazartesi gününü 108.000 puanın üzerinde 108.610’dan kapatan 30 Endeksi’nin, dün 108.385 puana kadar çıktıktan sonra kapanışı 108.000 desteğinin altında 107.442 puandan tamamlamasını negatif tarafta değerlendiriyoruz. Ancak 5 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 107.200’ün üzerinde kalması pozitif tarafta. Bu açıdan olumlu görünümün devam etmesi için 107.200’ün üzerinde kalması gerektiğini, alımların yeniden hızlanması için ise 108.000 direncini yukarı kırması gerektiğini düşünüyoruz. Uzun pozisyonlar için gün içi stop-loss seviyemizi 107.200 seviyesi olarak belirlerken ana stop-loss seviyemizi 106.000 olarak belirliyoruz.

 

VIOP USD/TL Haziran Vade

2,6150 desteğini önemsemeye devam ediyoruz…

Haziran vadeli USD/TL’de 2,6150 seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. 2,6150-2,65 aralığının hangi tarafa kırılacağına bağlı olarak pozisyonların takip edilmesini öneriyoruz. 2,6150’nin üzerinde kalınması 2,65’e doğru tepkiye yol açabilecekken aşağı kırılması 2,59’a doğru gerilemenin öncüsü olabilir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.