Bitcoin'deki gerileme IŞID'i de sıkıntıya soktu

Bitcoin'deki gerileme IŞID'i de sıkıntıya soktu

Kripto para birimlerinin fiyatlarında son haftalarda yaşanan sert düşüşün başta IŞID olmak üzere terör örgütlerinde sıkıntıya yol açtığı ileri sürüldü. 

A+A-

Kripto para birimlerinin fiyatlarında son haftalarda yaşanan sert düşüşün başta IŞID olmak üzere terör örgütlerinde sıkıntıya yol açtığı ileri sürüldü. 

The Sun gazetesinde yer alan habere göre, eski CIA analisti Yaya J. Fanusie, kripto para piyasasına milyonlarca dolarlık yatırım yapan IŞID terör örgütü liderinin fiyatlardaki düşüş nedeniyle zor durumda olduğunu söylüyor.

2017’de Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırdığında, cihatçı grupların çoğu potansiyel bir fırsat olarak kripto finansman mekanizması üzerinde çalışıyorlardı.

Gazetedeki haberde Yaya J. Fanusie The Sun’a şunları söylüyor:

“Tüm cihatçı gruplarının fonlama faaliyetleri hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz. Fakat, fiyat sürekli düştüğü için kripto paralar yoluyla kitlesel fonlama daha az cazip bir hal alacak.”

Fanuise şöyle devam ediyor:

“Bu sadece para toplayanlar için geçerli değil. Dijital para kullandıklarında paralarının azalan değerini görecek potansiyel bağışçılar için de geçerli.”

Kripto paraların yerleşik bir sistemle değil şifreli bir sistemle çalışması nedeniyle, teröristler bu potansiyel fırsatları değerlendirerek kripto paralara yüklü miktarda yatırım yapıyor. Dahası Fanuise; Avrupa, Asya ve ABD gibi bölgelerdeki uyuşturucu ve diğer suç çetelerinin bir kısmının kripto para piyasasını nasıl kara para aklamak için kullandıklarını açıklıyor.

Fanuise ayrıca şunları da söyledi:

“Kripto para alanı geliştikçe yasa dışı fonların taşınması için merkeziyetsiz borsalar ya da gizlilik odaklı coinler gibi kullanılması muhtemel yenilikler olacak.”

CIA analisti, ekonomi ve terörle mücadele alanında 7 yıllık bir deneyimden yola çıkarak bu grupların anonim bir şekilde kripto para ticareti yapmak için DEX’i (merkeziyetsiz borsa) kullandıklarını söylüyor.

Fanusie, kullanıcılarının kimliklerini ve işlemlerini saklayan gizlilik odaklı bir coin örneği de veriyor.

FoxNews’in aktardığına göre, ShapeShift borsası terörist gruplar için bir cazibe merkezi oluşturuyor, çünkü müşterilerine hesap açmadan ticaret yapma imkanı sağlıyor. Ayrıca, Wall Street Journal da ShapeShift’te iki yıl içinde suç faaliyetleriyle alakalı 9 milyon dolarlık işlem yapıldığını iddia etti.

SpaceShift’in CEO’su Erik Voorhees ise bunun yanlış olduğunu şu sözleriyle anlatıyor:

“Yasal gerekliliklere uyduğumuza ilişkin kayıtlarımız, bize 13 farklı ülkede ve 30’dan fazla soruşturmada çok değerli bir yardım sağlıyor.”

Suçlular için kripto paralar, bir değer saklama aracı değil, sadece hızlıca nakde dönüşebilen bir çeşit para işlevi olarak hizmet ediyor.

Fanusie, kesin bir dille şunları ifade ediyor:

“Kripto paralar sınırlar arasında hızlı ve kolay bir şekilde taşınabiliyor. Siber suçlular için, fiyatlar düşük olsa bile bu hala çekici bir özellik.”

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.