Bitcoin'in esrarengiz yaratıcısı Satoshi Nakamoto öldü mü

Bitcoin'in esrarengiz yaratıcısı Satoshi Nakamoto öldü mü

BitMEX'in CEO’su Arthur Hayes, kim olduğu bilinmeyen ancak Satoshi Nakamoto olarak tanınan Bitcoin'in yaratcısının öldüğünü ileri sürdü.

A+A-

Dünyanın en büyük kripto para türev ticaret platformu olan Bitcoin Ticaret Borsası (BitMEX)’nın CEO’su Arthur Hayes, kim olduğu bilinmeyen ancak Satoshi Nakamoto olarak tanınan Bitcoin'in yaratcısının öldüğünü ileri sürdü.

Bitcoin'in fiyatının önümüzdeki yıl 20.000 dolara ve üç yıl içinde 100.000 dolara ulaşacağı iddiasının arkasında olan Hayes katıldığı Singapur’daki Milken Enstitüsü Asya Zirvesi’nde, Bitcoin'in esrarengiz yaratcısı Satoshi Nakamoto'nun kimliğinin sonsuza dek gizemli kalacağını ve şimdiye kadar öldüğünü düşündüğünü söyledi.

Etkinlikte yaptığı konuşmada Hayes, geleneksel pazarlardaki trader’ların gelecekte daha az uyuyacaklarını belirterek, " Pazarımızdaki bazı uygulamalar geleneksel ticarette taklit edilecek. Bütün bunlar geleneksel hisse senetlerine girecek, hisse senetleri, tahviller ve döviz ticareti bunları yapacak… Bundan kurtulup önümüzdeki 10 yıl içinde her şeyin dijital olacağını anlayınca, Bitcoin’in gelecekteki ekonominin önemli bir parçası olabileceğini anlıyorsunuz,” dedi.

Satoshi Nakamoto kimdir

2009'da üretimine başlanan ve bugün 175 milyar dolarlık piyasa değerine binlerce dolar milyonerinin ortaya çıkmasına neden olan Bitcoin'in yarakcısı Satoshi Nakamoto'nin gerçek kimliği bilinmiyor.

İlk olarak 2008 yılında yayınlanan "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" isimli 9 sayfalık bir pdf dosyasında Bitcoin'i anlatan Nakamoto hakkında bilinen pek bir bilgi yok.

Çalışmasına 2007 yılında sistemin kodlarını yazarak başlayan Nakamoto, 2010'un ortalarına kadar diğer yazılımcılarla birlikte Bitcoin yazılımını geliştirmeye devam etti. Bu dönemde kaynak kodu deposu ve ağ uyarı anahtarını Gavin Andresen'e, bitcoin ile ilişkili birkaç alan adını ise Bitcoin topluluğunun önde gelen bazı üyelerine teslim etti ve kurduğu projeden ayrıldı. Ayrılmadan kısa bir süre önce ise kaynak kodundaki tüm değişiklikleri kendisi yaptı.

Gizemli mucidimiz, başlangıçta madenciğin başlıca madencisi olarak 10 gün boyunca bitcoin ödülüne layık görüldü. Test işlemleri hariç, bu coinler Ocak 2009'un ortalarından beri işlem görmüyor. Kamuya ait bitcoin işlem defterine göre Nakamoto'nun bilinen adresleri yaklaşık bir milyon bitcoin içeriyor. 17 Aralık 2017 itibariyle bu, 19 milyar USD'nin üzerinde bir değer anlamına geliyor ki; bu onu dünyadaki en zengin 44. kişi yapar.

Nakamoto çalıştığı yazılımcılarla teknik konularda görüşürken kişisel bilgilerini açıklamamış. Bankacılık işlemleri üzerine çeşitli yorumlar yapılmış. P2P Foundation'daki üyelik profiline bakılırsa Nakamoto'nun Japonya'da yaşamış 37 yaşında bir adam olduğu tahmin ediliyor. Bazı iddialara göre ise İngilizce'yi kusursuz kullanması ve Bitcoin yazılımının Japonca değil de İngilizce olarak yayınlanmış olması, Japon olma olasılığını ortadan kaldırmakta.

Kaynak kod yorumlarında ve yayınladığı forum yazılarında nadiren de olsa kullandığı İngiliz İngilizcesine ait yazım ve terminoloji kendisinin ya da eğer Nakamoto bir kişi değil de bir konsorsiyum ise en az bir kişinin İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) kökenli olduğu iddialar arasında.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum