BM'den Suriye uyarısı

BM'den Suriye uyarısı

BM, Suriye ordusunun Halep'i kuşatması durumunda yüz binlerce kişinin etkilenmesinden endişeleniyor

A+A-

 Birleşmiş Milletler (BM), Suriye hükümet güçlerinin Halep'in muhaliflerin elinde olan bölgelerini kuşatmada başarılı olması durumunda yüz binlerce sivile gıda tedarikinin kesilebileceği ve yüksek sayıda yeni bir mülteci akımının oluşabileceği uyarısını yaptı.

Rus hava saldırıları ve İranlı ve Lübnanlı Hizbullah savaşçıları tarafından desteklenen Suriye hükümet güçleri, Halep'in kırsal bölgelerine geniş çaplı bir operasyon başlatırken, şehir yıllardır muhalif ve hükümet güçleri arasında bölünmüş bulunuyor.

Bir zamanlar 2 milyon nüfusu ile Suriye'nin en büyük ikinci şehri olan Halep'e yönelik kuşatma, beş yıldır devam eden ve 250,000 kişinin öldüğü ve 11 milyon kişinin yerinden olduğu iç savaşın en önemli ivme değişikliğini temsil ediyor.

Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetinin gerçekleştirdiği ilerlemenin, Halep'te isyancıların kontrolünde bulunan bölgeye uzun süredir hayat kaynağı olan Türkiye sınırı arasındaki son bağlantıyı kesebileceğinden endişeleniyor.

Birleşmiş Milletler, "Geçiş hattı konusu görüşülmediği sürece, Suriye hükümeti ve müttefiklerinin doğu Halep'teki son uçuş rotasını da kesmesi durumunda hâlâ şehirde bulunan yaklaşık 300,000 kişinin insani yardıma erişimi kesilir" dedi.

Açıklamada ayrıca, "Eğer Suriye hükümet güçlerinin şehre doğru ilerleyişi sürerse, şehirdeki yerel konseyler 100,000 ile 150,000 sivilin Afrin'e ve Halep vilayetinin batısına doğru kaçabileceğini söylüyor" denildi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) yaptığı açıklamada, Türkiye sınırı yakınlarındaki Azaz şehrinde savaştan kaçan yeni insan dalgasına gıda dağıtımına başlandığını söyledi.

WFP Suriye ülke direktörü Jakob Kern, "Ailelerin güvenli bir yer bulmak için harekette olduğu kuzey Halep'teki durum çok değişken ve istikrarsız" dedi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.