Boeing 737'yi yere indiren ülke sayısı artıyor

Boeing 737'yi yere indiren ülke sayısı artıyor

5 ay içinde ikinci ölümlü kazaya karışan Boeing 737 tipi uçaklara Çin ile başlayan uçuş yasağı yayılıyor.

A+A-

5 ay içinde ikinci ölümlü kazaya karışan Boeing 737 tipi uçaklara Çin ile başlayan uçuş yasağı yayılıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye de dahil dünyanın birçok ülkesinde Boeing 737'lerin seferleri durduruldu

Türkiye dahil birçok ülke, Boeing 737 Max tipi uçakların ülkeye giriş çıkışını geçici olarak yasakladı. Karar, Etiyopya Havayolları'na ait Max 8 model bir yolcu uçağının düşmesi ve uçaktaki 157 kişinin ölümünü izliyor.

Şu ana kadar Avrupa Birliği, Çin, Avustralya, Singapur, Hindistan, Malezya ve Umman hava sahasını Boeing 737 Max tipi uçakların ülkeye giriş çıkışını geçici olarak yasakladıklarını açıkladı.

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın Boeing 737 Max tipi uçaklara hava sahasını kapayacağını duyurmasının ardından Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) da Boeing 737 Max 8 ve 9 tipi uçaklara geçici olarak yasak getirdi.

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing'den, ülkelerin kararlarını anladıkları ancak 737 Max tipi uçaklara "güvenlerinin tam olduğu" açıklaması geldi.

İzlanda'ya ait Icelandair de filosundaki üç Boeing 737 Max 8 tipi uçağın uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

Son olarak Türkiye'den de benzer bir açıklama geldi. Ulaştırma Bakanlığı da, "Boeing 737 Max 8 ve/veya Boeing 737 Max 9 tipi hava araçlarının uçuşları, uçuş emniyetini teminen tedbir amaçlı olarak ikinci bir karara kadar durdurulmuştur" açıklaması yaptı.

Etiyopya'daki, aynı modeldeki iki uçağın beş aydan kısa bir süre içinde düştüğü ikinci kazaydı.

Ülkeye tüm uçuşlarını 737 Max tipi uçak ile yapan Norveç Havayolları da, bu uçaklarla yapılacak uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Umman Sivil Havacılık Kamu Kurumu da Salı günü bir açıklama yaparak, aksi karar alınana kadar 737 Max tipi uçakların ülke hava sahasında uçuşunun geçici olarak yasaklandığını duyurdu.

Singapur'daki Changi Havaalanı dünyanın en yoğun yedinci havaalanı ve şu an seferlerin iptal edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Singapur, Boeing 737 Max tipi uçakları tamamen yasaklayan ilk ülke oldu. Bu ülkeyi Avustralya, Malezya ve diğer ülkeler izledi.

Singapur Sivil Havacılık Kurumu'nun (CAAS) açıklamasında, 6 Boeing 737 Max 8 uçağı olan SilkAir'in ve China Southern Havayolları, Garuda Indonesia, Shandong Havayolları, Tayland Lion Air'in etkileneceği belirtildi.

ABD Sivil Havacılık Kurumu ise, havayolu şirketlerine Boeing 737 Max 8 modelinin uçuşa elverişli olduğunu bildirdi.

Pazar günü, Etiyopya Havayolları'na ait, Addis Ababa-Nairobi seferini yapan uçak, kalkıştan 6 dakika sonra düşmüş ve uçaktaki 157 yolcu ve mürettebat ölmüştü.

Ekim 2018'de de Lion Air'e ait aynı model uçağın düşmesi sonucu 189 kişi hayatını kaybetmişti. (BBC Türkçe)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.