BoJ para politikasını değiştirmedi

BoJ para politikasını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasında değişikliğe gitmedi.

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasında değişikliğe gitmedi. BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı.      
       
Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakırken, parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını da sabit tuttu. Söz konusu karar, 1'e karşı 8 oy ile alındı. Karara karşı oy kullanan kişi ise yine Goushi Kataoka oldu.      

       
Karar metninde, bankaya üye olduğu Eylül 2017'den bu yana karşı oy kullanan Kataoka'nın, bankanın iç faktörlerden dolayı fiyat istikrarı hedefine ulaşma zamanında bir erteleme yaşanması durumunda ek gevşeyici önlemler alınması gerektiğini belirttiği bildirildi.
      
Kataoka'nın, ABD ekonomisinde tüketim vergisi artırımı ve olası bir ekonomik gerileme dönemi gibi risk faktörlerini de hesaba katarak muhalefet yaptığı bildirildi.      
               
"Ekonomi ılımlı şekilde genişlemeye devam ediyor"      
               
BoJ'un karar metninde, Japonya ekonomisinin ılımlı bir şekilde genişlemeye devam ettiği belirtilerek, bunda gelirden harcamaya kadar güzel bir döngünün etkili olduğu kaydedildi.      
         
Yurt dışı ekonomilerin güçlü bir şekilde devam ettiği aktarılan metinde, bu kapsamda ihracatın yükselen bir trendde olduğunun altı çizildi.      
         
Metinde, iç talep tarafında sabit iş yatırımlarının güçlü kar ve iş hassasiyetindeki iyileşmenin etkisiyle artmaya devam ettiği aktarılarak, şunlar ifade edildi:      
         
"Japonya ekonomisinin, son derece esnek finansal koşullar ve hükümetin geniş ölçekli teşvik tedbirleri sayesinde büyümeye devam etmesi muhtemel. 2018 mali yılında potansiyelin üzerinde bir hızda büyümenin korunacağını düşünüyoruz. BoJ, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasına devam edecek. Banka, hem finansal koşullar hem de ekonomik faaliyet ve fiyat gelişmelerini göz önünde bulundurarak, fiyat istikrarı hedefine ulaşma yönündeki ivmenin korunması amacıyla gerektiğinde uygun politika ayarlamalarını yapacaktır."      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.