Borsa ABD verileriyle geriledi

Borsa ABD verileriyle geriledi

87 bin direncini aşan BIST, ABD'deki beklentilerin üzerinde artan özel sektör istihdamının ardından kâr realizasyonu ile karşılaştı.

A+A-

Gün içinde petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle 87,000 direncini aşan BIST-100 endeksi, ABD'deki beklentilerin üzerinde artan özel sektör istihdamının ardından kâr realizasyonu ile karşılaşarak yüzde 0.15 ekside kapandı.

Bugün 87,626 puana kadar yükselen BIST-100 endeksi 86,776.58 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 0.14 düşüşle günü bitirdi.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in yakından izlediği tarım dışı istihdam verisi hakkında ipucu veren bugünkü ADP özel istihdam verisine göre şirketlerin istihdamı Aralık'ta 241,000 ile 226,000 olan beklentilerin üzerinde arttı.

İstihdamdaki hızlı artış ABD ekonomisinin sağlıklı olduğu ve Fed'in faizleri erken artıracağı beklentilerini güçlendiriyor.

TL cinsi varlıklara olan ilgiyi canlı tutan ve gün içinde 50 doların altına inerek Mayıs 2009'dan bu yana yeni en düşük seviyeyi gören Brent petrolünün varil fiyatı ise kapanış itibariyle 51 dolar seviyesinde bulunuyor.

Borsa İstanbul'da en yoğun işlem gören üç hisse senedi arasında yüzde 0.31 yükselen Garanti Bankası, yüzde 0.16 gerileyen İş Bankası ve yüzde 1.05 gerileyen Halkbank yer aldı.

BIST-100 endeksindeki hisselerin işlem hacmi 4.84 milyar lira ile 200 günlük ortalama olan 3.27 milyar liranın üzerinde gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALAR

Avrupa'da hisse senedi piyasaları euro bölgesi enflasyonunun Aralık'ta beklentilerin üzerinde düşüşün, ECB'nin uzun süredir beklenilen tahvil alım programını tetikleyeceği beklentisiyle yükseldi.

Üç gün art arda düşüş kaydeden Avrupa'nın FTSEurofirst 300 endeksi bugün yüzde 1 yükselirken.

Fed'in Aralık ayı toplantısının tutanaklarının beklendiği ABD piyasalarında ise S&P 500 ve Dow Jones endeksleri güçlü istihdam artışı ve ECB'nin tahvil alımlarına başlayacağı beklentisiyle yüzde 0.7 artıda bulunuyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.