Borsa endeksi yüzde 2.18 geriledi

Borsa endeksi yüzde 2.18 geriledi

Koalisyon senaryolarının zayıflaması ve erken seçim ihtimalinin artması ile borsada endeks yüzde 2.18 geriledi

A+A-

Koalisyon senaryolarının zayıfladığı ve erken seçim ihtimalinin arttığı yönündeki endişelerin yanı sıra, jeopolitik gelişmeler ve güvenlik risklerinin baskı yarattığı hisse senetleri piyasası global piyasalardan bugün negatif ayrıştı.

BIST-100 endeksi yüzde 2.18 kayıpla 78,164 puanda kapandı.

Endekste baskı oluşturan etkenlerin ortadan kalkmadığını belirten ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Siyasi belirsizlik devam ediyor. AKP-CHP görüşmelerinden sonuç çıkmıyor. Koalisyonun kurulamadığı her gün, erken seçim ihtimali artıyor" dedi ve ekledi:

"Siyasi açmazın yanı sıra, güvenlik endişeleri devam ediyor. Endekste anlamlı bir yükseliş için hem jeopolitik, hem siyasi olarak olumlu haberlerin gelmesi lazım."

ABD verilerinin de hisse senetleri piyasası üzerinde bir miktar olumsuz etkisi olduğunu belirten Erkan, bugün içeride açıklanan enflasyon verisinin ise iyi geldiğini; ancak Eylül ayından sonra enflasyonda yükseliş olacağı beklentilerinin iyimserliği sınırladığını söyledi.

Enflasyon Temmuz'da beklentilere paralel yüzde 0.09 artarken, yıllık enflasyon yüzde 6.81'e geriledi. Ancak ekonomistler, yıl sonuna doğru baz etkisinin azalması ve kur geçişkenliği nedeniyle enflasyonun TCMB enflasyon hedefi ve beklentisinin üzerinde kalmasını bekliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendileriyle bir koalisyon hükümeti kurmayı istediğini, ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın buna izin vermediğini söyledi.

PKK'lıların Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da haftasonunda çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarında dört asker hayatını kaybederken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurtiçinde ve Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik hava saldırıları da devam etti.

Siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleriyle risk iştahının bozulduğu Türk hisse senetleri piyasası global piyasalardan negatif ayrışırken; gelişmekte olan ülkeler endeksi < saat 1757'de yüzde 0.8 civarı yükselişteydi.

Avrupa borsaları da, yüzde 20'ye yakın düşen Yunan borsasına rağmen, güçlü şirket bilançolarının etkisiyle yükseldi. Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi aynı saatte yüzde 0.6 yukarıdaydı.

Yunan borsalarının ana endeksi hükümetin ülkeden euro çıkışını engellemek için uygulamaya koyduğu sermaye kontrolleri doğrultusunda beş hafta kapalı kalmasının ardından bugün tekrar açılırken; erken seans saatlerinde yüzde 23 düştü.

ABD borsaları ise, son altı ayın en düşüğünde seyreden petrol fiyatları ve ekonominin ikinci çeyrek sonunda bir miktar ivme kaybettiğine işaret eden veri sonrası hafif satıcılı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.