Borsa FED ile yüzde 3.1 yükseldi

Borsa FED ile yüzde 3.1 yükseldi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi tehdit eden unsurlar nedeniyle para politikasını öngörülenden daha geç sıkılaştırmaya başlayacağı izlenimi veren açıklamaları borsada hızlı yükseliş getirdi.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi tehdit eden unsurlar nedeniyle para politikasını öngörülenden daha geç sıkılaştırmaya başlayacağı izlenimi veren açıklamaları borsada hızlı yükseliş getirdi.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 Endeksi, ilk seansta 75.160 puana kadar yükseldi. İkinci seansta alım ağırlıklı seyrini sürdüren BIST 100, en yüksek 75.353 puanı gördü ve günü 75.20 puan ile (yüzde 3,10) 2.264 puan artıda tamamladı. Gün sonunda toplam işlem hacmi 3.959.528.875 TL oldu. BIST-100 endeksindeki hisselerin işlem hacmi böylece 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek düzeye çıkmış oldu.

Dün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) FOMC tutanaklarının Fed üyelerinin enflasyon ve güçlü dolar konusunda endişeleri olduğunu ve faiz artırımı konusunda acele etmeyeceklerini ortaya koyması ile yurt dışı piyasalardaki olumlu görünüm, bugün Borsa İstanbul üzerinde de etkili oldu.

Dün küresel piyasalardaki olumsuz hava, jeopolitik riskler ve yurt içinde yükselen tansiyon nedeniyle düşüş kaydeden Borsa İstanbul, uluslararası piyasalarda FOMC tutanaklarının açıklanmasının ardından merkez bankalarının gevşek para politikalarını sürdüreceği beklentisi ile risk iştahının artması ile bugün yükselişe geçti.

Dolar ve faiz düştü

Global piyasalardaki iyimserliğe paralel dolar/TL ve gösterge tahvil faizleri geriledi. Bankacılar dün TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olan Kobani kaynaklı gelişmelerin halen piyasalar üzerinde baskısının sürdüğünü ancak bugün yapılan açıklamalar ve yeni olayların olmamasının TL'nin nispeten diğer para birimleri ile birlikte hareket etmesini sağladığını belirtiyor. Gün içerisinde en düşük 2.2520 seviyesini gören Dolar/TL serbest piyasada 2.2620 liradan günü tamamladı.

Dün spot piyasada ortalama yüzde 9.86, valörde son işlemde yüzde 9.78 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi spot piyasada ortalama yüzde 9.63, valörde yüzde 9.48'e kadar geriledikten sonra son işlemde yüzde 9.60 seviyesindeydi.

Dün spot piyasada ortalama yüzde 9.76, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 9.50, valörde yüzde 9.36'ya kadar geriledikten sonra son işlemde yüzde 9.47 seviyesinde yer aldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.