Borsa günü 71,299 puandan kapattı

Borsa günü 71,299 puandan kapattı

BIST-100 endeksi günü yüzde 0.07 düşüşle 71,299.43 puanda tamamladı.

A+A-

Fed'in kritik faiz kararı öncesi temkinli seyreden uluslararası piyasalar Çin'den gelen olumsuz verileri fiyatlarken; içeride de siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişeleri hisse senetlerini baskılamaya devam ediyor.

Dolar/TL'nin bugün yeni tarihi zirvesini görmesinin de etkisiyle gün içinde satıcılı bir seyir sürdüren BIST-100 endeksi günü yüzde 0.07 düşüşle 71,299.43 puanda tamamladı.

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Global piyasaların gözü kulağı Fed'den gelecek faiz adımında. Bu nedenle temkinli seyir sürüyor... Türkiye ise iç dinamiklerin zayıflığı ve kırılganlık nedeniyle sermaye hareketleri açısından cazip bir adres olamıyor" dedi ve ekledi:

"Geniş resme bakarsak, artan güvenlik riski ve siyasi belirsizlik nedeniyle TL cinsi varlıklar zayıf kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin CDS'leri 300 baz puanı gördü. Kur ve faiz yükselişte. Bugün endeks yatay kapansa da, bütün bu unsurlar borsayı aşağı yönlü baskılıyor."

Güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliğin de etkisiyle yeni tarihi zirveyi gören dolar/TL, gün içinde 3.0699'a kadar yükseldi. Markit verilerine göre Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) 5 baz puanlık artışla 300 baz puana yükseldi.

Bu yıl içinde faiz artırması beklenen Fed'in bu yıl yapacağı son üç para politikası toplantısından ilki 17 Eylül'de sona erecek. Fed yetkililerinin açıklamaları faizlerin bu toplantıdan itibaren artırılabileceğine işaret ederken, uzmanlar küresel piyasalardaki oynaklık nedeniyle faiz artırımının Eylül'den sonra gerçekleşebilmesine daha yüksek ihtimal veriyorlar.

ABD borsaları yatırımcıların Fed'in faiz artırımı ile ilgili endişeleri ve Çin'den gelen verilerin yavaşlama endişelerini artırması ile satıcılı hareket ediyor. Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSE300 de ekside.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.