Borsa günü yüzde 1.14 kayıpla kapadı

Borsa günü yüzde 1.14 kayıpla kapadı

Endeks dış piyasalardaki kayıplar ve TL'deki değer kaybına paralel \%1.14 ekside kapandı

A+A-

Güne artıda başlayan BIST-100 endeksi yurtdışı hisse piyasalarındaki sert kayıplara ve TCMB'nin faizlerde değişiklik yapmamasıyla TL'de artan değer kaybına paralel olarak günü yüzde 1.14 kayıpla kapadı.

BIST-100 endeksi açılıştan kısa bir süre sonra 76,189.52 puanla günün zirvesini gördükten sonra geriledi. TCMB kararının ardından dolar/TL'deki yükselişle birlikte günün en düşük seviyesi olan 74,593.1 puanı gören endeks yüzde 1.14 ekside 74,993.71 puandan kapandı.

Bankacılık endeksi yüzde 0.99 ekside kapandı.

Faiz tarafında bir adım atmak için ABD'de Fed'in faiz artırımlarına başlamasını bekleyeceğine işaret eden TCMB, Fed'in geçen faizleri değiştirmemesi ardından beklendiği üzere Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tuttu.

Analistler, Fed'in ilk faiz artırımını Aralık ayında yapmasını beklerken, Fed etkisi, siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TL'deki sert değer kaybına karşın TCMB'nin ilk adımının da gecikecek olmasının TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyor.

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, endeksin dış piyasalardaki belirgin kayıplara rağmen dirençli olduğunu belirterek, "TCMB'nin para politikasında sıkılaştırmaya yönelik aynı ifadeleri kullanması, daha sert bir ton kullanmaması dolar/TL'de satış getirdi. Bununlar beraber hisselerde de satış gördük, ancak endekse dış piyasalardaki düşüşe rağmen 74,500 desteğinden hafif tepki alımları geldi" dedi.

Küresel piyasalarda ise maden ve hammadde sektörleri öncülüğünde düşüşler görülüyor. ABD borsaları Çin ekonomisinin görünümüne dair endişelerle düşen bakır ve petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Benzer sebeplerle baskı altında kalan Avrupa borsalarında buna ek olarak otomotiv sektöründeki geri çekilme FTSEurofirst 300 endeksindeki kayıpları yüzde 2'nin üzerine taşıdı. ABD'deki emisyon testlerinde usulsüzlük yapan Volkswagen'in hisseleri art arda ikinci defa yüzde 20'ye yakın değer kaybetti ve diğer otomotiv hisselerini de aşağı çekti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.