Borsa seçim ve Bank Asya ile sert düştü

Borsa seçim ve Bank Asya ile sert düştü

Seçim sonrası siyasi belirsizlik ve Bank Asya'ya TMSF yönetimine el koyması nedeniyle borsada endeks haftanın ilk gününde yüzde 3.08 değer yitirdi

A+A-

Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloya dair belirsizlik yatırımcıların hisse senedi piyasasından çıkmasına neden olunca BIST-100 endeksi günü yüzde 3.08 düşüşle tamamladı. Analistler Bank Asya'nın TMSF'ye devrinin de bir baskı unsuru yarattığını belirtiyor.

Gün içinde 80,341-82,785 bandında hareket eden BIST-100 yüzde 3.08 düşüşle 80,429.08 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 3.7 düşerken, en çok düşen hisseler arasında yüzde 5.22 ile Vakıfbank, yüzde 5 ile Finansbank, yüzde 4.06 ile İş Bankası , yüzde 3.78 ile Akbank yer aldı.

Bir aracı kurum stratejisti endeksteki düşüşle ilgili olarak, "İlk seans dolara endeksli bir hareket gördük ama ABD piyasasının ardından satışlar artmaya başladı. Seçim öncesinde risk almak istemeyen yabancı yatırımcının çıktığını görüyoruz, kısa vadede satışların devamını görebiliriz" dedi.

Bir bankacılık analisti de, Bank Asya'nın yönetimine TMSF tarafından el konulmasının sistemik risk açısından bir etkisinin olmayacağını düşündüğünü belirterek, "Esas konu, bu gerçekten doğru teknik gerekçelerle alınmış bir karar mı? Yatırımcı açısından kritik soru bu, bu bir baskı unsuru yaratabilir" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Cuma akşamı Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdiğini açıkladı. Hisseleri gözaltı pazarında işlem gören Bank Asya'nın işlem sırası da bugün geçici olarak kapatıldı.

İntegral Menkul Kıymetler analisti Beste Naz Süllü de yatırımcıların seçim sonrasına yönelik tahminlerinin karışık olduğuna dikkat çekerek, "Ardından anayasa değişikliği ve başkanlık sisteminin gündeme gelebileceği kritik bir seçim ve piyasada farklı tahminler var. ABD'de Fed'in politikası hakkında fikir verecek Cuma günkü tarım dışı istihdam verisini de göz önüne alınca seçim öncesi kısa vadeli oyuncuların piyasadan çıktığını görüyoruz. Bank Asya da kısmen baskı yaratıyor" dedi.

Endekste hareketli hisseler arasında ise pay sahibi olduğu Göltaş Enerji Elektrik Üretim'deki paylarının muhtemel satışı için görüşmelere başlayacak olan Aksu Enerji yer aldı. Aksu Enerji hisseleri yüzde 21.58 primle kapandı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.