Borsada 87.500 test ediliyor

Borsada 87.500 test ediliyor

İnfo Yatırım'a göre Endeksteki alımların devam etmesi durumunda 87.500 ve 88.000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 87.000 ve 86.200 seviyeleri izlenebilir.

A+A-

Kritik 87.500 Seviyesi Test Ediliyor

BİST 100 endeksi dün 86160-87651 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0.96 değer kazanarak 87243 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 1.75 değer kazanırken sanayi endeksi ise 0.79 değer kazandı.

Dün küresel piyasada hafta başından beri devam eden satıcılı seyrin son bulduğunu ve sert primlenme yaşadık. Özellikle ABD’de 3 gündür yapılan tahvil ihaleleri sonrasında ABD ve Avrupa tahvil getirilerinin gerilemeye başlaması gelişmiş ve gelişmekte olan ülke hisselerine pozitif yansıdı. Avrupa hisseleri 3 günlük satışın ardından dün hızlı şekilde toparlanırken, öncülüğü Alman DAX30 endeksinin gerçekleştirdiğini gördük.

DAX30 endeksinde kazançlar yüzde 2 sınırına yaklaşırken Avrupa’da olumlu hava görüldü. Amerika’da ise S&P500 endeksinin rekor kırdığını gördük. Amerikan 10 yıllıklarının getirilerinin yüzde 2.26 seviyesinden gevşemesi Amerika hisselerinde primlenmeye neden olurken, hafta başından beri devam eden yatay satıcılı seyrin de sonlandığını gördük. Teknoloji hisseleri önderliğinde yükselişini devam ettiren Amerikan hisselerinde, dün ABD’de açıklanan ve beklentilerin altında kalan veri akışının etkili olduğunu gördük. Dün Amerika’da ÜFE beklentileri karşılamazken, çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0.2 daraldı. Aybaşından beri açıklanan veri akışı ABD ekonomisinin faiz artırımına hazır olmadığına işaret ederken hisse piyasasına olumlu yansıması görüldü.

Bugün sabah Asya seansında ise Çin haricinde primlenme görüldü.  Haftanın son işlem gününde Çin hisseleri yüzde 1.5 seviyesinde gerilerken, Japonya’da ise primlenmeler görüldü. Bu sabah Japonya Merkez Bankası Kuroda konuşması takip edilirken, Kuroda konuşmasında deflasyon ihtimalinin ortadan kalktığını ve yüzde 2’lik enflasyon hedefine orta uzun vade de ulaşılacağından bahsetti. Kuroda ayrıca mevcut gevşemelerin belli olmayan bir süre daha devam edeceğini ve bu gevşemelerin faiz indiriminden daha önemli olduğunu belirtti. Amerikan vadelileri ise güne yatay başladı.

Yurt içinde ise küresel piyasadaki belirsizliğin devam etmesiyle yurt dışından sıcak para girdiği söylentileri devam ediyor. İşlem hacminin hem normalin üzerinde olması ve bankacılık sektöründe sert alımların gelmesi orta vade de, endeksin getiri beklentisinin artabileceğine işaret ediyor. Yurt dışından gelmiş muhtemel paranın döviz tarafında da sert gevşemelerin nedeni olması tartışılırken, kur tarafındaki olumlu havanın da endeksi kamçıladığını gördük. Ayrıca 2 yıllık gösterge tahvil faizinin yüzde 9.53 seviyesine gerilemesi de endeks adına olumlu görülüyor.

Bugün küresel piyasada Euro Bölgesi’nde önemli veri akışı bulunmazken, yurt içinde çeyreklik işsizlik ortalaması ve bütçe dengesi takip edilecektir. Haftanın son işlem gününde, Amerika’da ise sanayi üretimi, imalat üretimi ve Michigan güven endeksi izlenecektir.

Teknik olarak endeksteki alımlar hız kesmeden devam ederken, 87.500 seviyesinden kısmi satışlar görüldü. Endekste alımların hacimli şekilde olması, olumlu görülürken endekste kritik 87.500 seviyesinin yukarı yönlü kırılması yeni bir yükseliş hareketi başlatabilir. Endeksteki alımların devam etmesi durumunda 87.500 ve 88.000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 87.000 ve 86.200 seviyeleri izlenebilir.

 

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9.53 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.