Borsa'da kar satışları sürecek mi?

Borsa'da kar satışları sürecek mi?

İkon Menkul'ün sabah bülteninde dünya borsaları ve BİST'te dün yaşananlar ve bugüne dair beklentiler ele alındı

A+A-

ABD Borsaları Pozitif Kapandı...
ABD borsaları, FED'in politika faizini Haziran ayında arttırma ihtimalinin büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla birlikte günü pozitif kapattı. Gün sonunda; S&P 500 %0.23 pozitif 2130, NASDAQ %0.38 artıda 5090 ve Dow Jones ise yatayda 18.285 seviyesinden kapattı.
S&P 500 Futures Kontratına Teknik Açıdan Bakıldığında; ABD tarafında bugün enflasyon rakamları, piyasanın dikkat edeceği en önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi FED politikaları açısından enflasyon, istihdam, konut sektörü ve ekonomik büyüme oldukça önemli. FED, faiz arttırımı için bu alanların en azından çoğunluğunda işlerin yolunda gitmesine önem vermekte. Enflasyon da onlardan bir tanesi. Eğer TÜFE, beklenti altında kalmaya devam ederse FED'in olası faiz arttırımını daha da ertelenebileceği ihtimali SP500 Yakın Vadeli kontratta pozitif yönlü seyrin devamın getirebilir.

Teknik açıdan baktığımızda; geçtiğimiz üç günde de 2130 kritik direncini test eden alıcıların, Asya seansı içerisinde de bu çaba içerisinde olduklarını görmekteyiz. Ancak daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi 2130 direnci oldukça kritik ve geçilmesi zor olabilir. Geçilmesi ve haftalık kapanışın gerçekleşmesi halinde 2144 ve 2164 dirençlerini takip edeceğiz. Kar satışlarının gelmesi durumunda da 2120 ve 2108 desteklerini izleyeceğiz. Eğer gün içerisinde çift tepe oluşursa ve alımlar zayıflarsa, kar satışlarını daha ihtimal dahilinde görmek gerekir düşüncesindeyiz.

Destekler; 2120 - 2108 - 2094

Dirençler; 2130 - 2144 - 2164

ABD Enflasyonu FED İçin Çok Önemli...
ABD tarafında bugün TSİ 15:30'da enflasyon rakamları açıklanacak. Gelecek veriler, FED'in para politikalarını ve ABD Doları'nın seyrini yüksek oranda etkileyebilir. ABD'nin hali hazırda enflasyon için %2 oranında orta vadeli hedefi bulunuyor. Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanaklarından hatırlıyoruz ki FOMC üyeleri; enerji fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve doların volatil ortamda uzaklaşması halinde orta vadede enflasyon hedefine ulaşılabileceğini düşünüyorlar. Piyasa bazlı enflasyon beklentileri düşük olmasına rağmen, anket bazlı enflasyon beklentileri orta vadede %2 hedefi üzerinde stabil kalmaya devam ediyor. FED politikaları açısından da enflasyonun kısa vadede düşük seyretmesi ve dolardaki değer kazanımları, faiz artırımını şimdilik rafa kaldırıyor. Ancak, dolarda volatil ortamın kaybolması, enflasyon üzerinde olumlu etki yaratabilir. 
Beklentiler şu yönde;
*Çekirdek TÜFE (Ay)  : ? (Beklenti: %0.2  ; Önceki: %0.2)
*Çekirdek TÜFE (Yıl)  : ? (Beklenti: %1.7  ; Önceki: %1.8)
*TÜFE (Ay)               : ? (Beklenti: %0.1  ; Önceki: %0.2)
*TÜFE (Yıl)               : ? (Beklenti: %-0.1 ; Önceki: %-0.1)
*Reel Kazançlar        : ? (Önceki: %-0.2)

FED Başkanı Janey Yellen Konuşacak !
Bu akşam TSİ 20:00'de Rhode Island'da ABD ekonomisinin görünümü hakkında bir toplantı gerçekleşecek. Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'da bu toplantıda konuşacak. Yellen'ın çarşamba günü açıklanan FOMC toplantı tutanakları hakkında vereceği mesajlar son derece önemli olacak. Enflasyon, istihdam piyasası, konut sektörü ve ekonomik büyüme konusunda orta vadeli beklentilerini takip edeceğiz. ABD'de açıklanan en son önemli veriler şu şekilde.
Veriler                        Açıklanan
*Çekirdek TÜFE (Ay)   %0.2
*Çekirdek TÜFE (Yıl)   %1.8
*TÜFE (Ay)                 %0.2
*TÜFE (Yıl)                 %-0.1
*GSYİH (Q1) (çeyrek)%0.2
*İşsizlik Oranı             %5.4

Kanada Eflasyon Oranlar Açıklanacak...
Kanada, ABD ile beraber TSİ 15:30'da enflasyon rakamları açıklanacak. Ekonomik durgunluk içinde olan Kanada için bugünkü veriler son derece önemli. TÜFE oranlarının açıklanacağı dakikalarda USDCAD paritesinde volatilite oluşabilir. Beklentiler şu şekilde;
*Çekirdek TÜFE (Ay)             : ? (Beklenti: %0.2  ; Önceki: %0.6)
*Çekirdek TÜFE (Yıl)             : ? (Beklenti: %2.4  ; Önceki: %2.4)
*TÜFE (Ay)                          : ? (Beklenti: %0.1  ; Önceki: %0.7)
*TÜFE (Yıl)                          : ? (Beklenti: %1.0  ; Önceki: %1.2)
*Perakende Satışlar              : ? (Beklenti: %0.3  ; Önceki: %1.7)
*Çekirdek Perakende Satışlar : ? (Beklenti: %0.4  ; Önceki: %2.0)

AVRUPA
Avrupa Borsaları Yükselişinin İkinci Gününde...
Avrupa Borsaları, genel anlamda beklenti altında kalan PMI endekslerine rağmen yükselişini sürdürüyor. İngiltere'de de Perakende Satışlarının yüksek gelmesi, borsada alıcı buldu. Gün sonunda; CAC 40 %0.26 artıda 5146, FTSE 100 %0.09 pozitif 7013, DAX30 ise %0.14 yukarıda 11864 seviyesinden kapattı.

Almanya'da GSYİH Oranı ve IFO İş Güven Endeksi Açıklanacak...
Bugün sabah ve öğlen saatlerinde Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan Almanya'da 2015 yılının birinci çeyreğine ait ekonomik büyüme ve saat 11:00'de de IFO İş Güven Endeksleri açıklanacak. 2015 yılının ilk çeyrek büyümesine ilişkin Almanya'da beklentiler şu şekilde;
*Almanya GSYİH (Q1) (çeyrek) : ? (Beklenti: %0.3 ; Önceki: %0.3)
*Almanya GSYİH (Q1) (yıl)       : ? (Beklenti: %1.0 ; Önceki: %1.1)
Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme politikalarını genişletmesinin ardından Avrupa genelindeki ve ülkelerde ekonomik büyüme performansı merakla bekleniyor. Dün beklenti altında gelen İmalat PMI Endeksleri, aslında ekonomik gelişimin  Mart ayından bu yana Almanya için çok da iyi gitmediğine işaret ediyor. Ancak yine de büyüme rakamlarında süpriz gelebilir.
IFO İş Güven Endekslerinde ise beklentiler şu yönde;
*Almanya IFO İş Güven Endeksi   : ? (Beklenti: 108.3 ; Önceki: 108.6)
*Almanya Mevcut Değerlendirme : ? (Beklenti: 113.5 ; Önceki: 113.9)
*Almanya İşletme Beklentileri     : ? (Beklenti: 103.1 ; Önceki: 103.5)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi Konuşacak...
Gün içinde ECB'nin para politikası kurulu toplantısına ilişkin açıklanacak tutanakların ardından, Başkan Mario Draghi TSİ 11:00'da Portekiz'de katılacağı ECB forumuna katılacak. Draghi'nin konuşmasının ana konusu, "Avrupa'daki Enflasyon ve İşsizlik" üzerine olacak. Gelecek tutanaklar ile beraber hali hazırdaki QE politikasının Avrupa'daki düşük enflasyon ve artan işsizlik sorununa nasıl devam olduğunu Draghi'nin gözünden takip edeceğiz. Euro Bölgesi'ndeki son açıklanan enflasyon, ekonomik büyüme ve işsizlik oranları ise şu şekilde;
Veri                       Açıklanan
*TÜFE (Yıl)                %0.0
*TÜFE (Ay)                %0.2
*Çekirdek TÜFE (Ay)   %0.3
*Çekirdek TÜFE (Yıl)   %0.6

*GSYİH (Q1) (çeyrek)%0.4
*GSYİH (Q1) (yıllık)    %1.0

*İşsizlik Oranı (Mart)   %11.3

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Draghi Konuşacak...
İngiltere tarafında, bu hafta Çarşamba günü PPK toplantısı tutanakları açıklandı. Toplantı sonunda Merkez Bankası, politika faizlerini %0.50de, varlık alımlarını da 375milyar Sterlin'de sabit bırakmıştı. Bugün ise TSİ 14:00'de BOE Başkanı Carney, Portekiz'de Avrupa Merkez Bankası'nın düzenlediği foruma katılacak. Forumun ana konusu "Avrupa'daki Enflasyon ve İşsizlik" üzerine olacak.
İngiltere'deki son açıklanan enflasyon, ekonomik büyüme ve işsizlik oranları ise şu şekilde;
Veri                            Açıklanan
*Çekirdek TÜFE (Ay)   %0.0
*Çekirdek TÜFE (Yıl)   %0.1
*ÜFE (Ay)                   %0.2
*ÜFE (Yıl)                  %-0.1

*GSYİH (Q1) (çeyrek)         %0.3
*GSYİH (Q1) (yıllık)    %2.4

*İşsizlik Oranı             %5.5

ASYA
Asya Borsaları Yükseliyor, Nikkei Negatif Ayrışıyor...
Asya borsaları, ABD borsalarının yükselmesinin etkisiyle birlikte yükseliyor. Nikkei endeksi ise Tankan'ın geçtiğimiz aya göre yüksek gelmesine rağmen hafif de olsa negatif ayrışıyor. Rapor yazıldığı sırada; Nikkei %0.15 ekside, Shangai %1.33 artıda, Hang Seng ise %1.05 pozitif seyrediyordu.
USDJPY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak; BOJ kararlarının açıklanmasından sonra hafif dalgalanan USDJPY paritesi, 75 saatlik üssel hareketli ortalama üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu seviye üzerinde tutundukça, alımların devamı gelebilir. Bu durumda ilk hedef, üzerinde çok da tutunamadığı kritik 121.10 direnci olacak. Daha yukarıda da 121.90 direncini izleyeceğiz. 75 saatlik ortalama kırılırsa, geri çekilme sert olabilir. Bu durumda da 120.60 ve 120.10/119.90 bandı, destek hedefleri olarak karşımıza çıkıyor.

Destekler; 120.60 - 120.10/119.90 - 119.50

Dirençler; 121.10 - 121.90 - 122.40

BOJ, Para Politikasında Değişikliğe Gitmedi !
Asya seansında TSİ 05:50'de Japonya Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı yapıldı. BOJ, politikada herhangi bir değişikliğe gitmedi. Politika faizini %0.1 oranında sabit bırakırken, parasal tabanın her yıl 80 trilyon Yen arttırılması konusunda da değişikliğe gidilmedi. BOJ, kararı 1'e karşı 8 oyla aldı. Üyelerden Kiuchi, bu toplantıda da parasal taban artışının yıllık 45 trilyon yene indirilmesi yönünde oy kullandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Japon ekonomisi ılımlı şekilde toparlanmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi. BOJ Başkanı Kuroda, TSİ 09:30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Japonya'da Tankan Endeksi Açıklandı...
Ülkenin en büyük imalatçılarının değerlendirmeleriyle oluşan Tankan Endeksi TSİ 02:30'da açıklandı. Nisan ayında 12 düzeyinde açıklanan endeks, bu ay 1 puanlık yükseliş ile 13 oldu.

TÜRKİYE
Yurtiçi Piyasalar Kar Satışlarının İkinci Gününde Geriledi...
Yurtiçi Piyasalar, sekiz gün rallinin ardından kar satışlarının ikinci gününde. Teknik olarak direnç bölgesine gelen BİST100 üzerinde PPK kararlarının da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Gün sonunda; BİST 100 Endeksi %1.35 negatif 86604 puandan, VİOP30 Yakın Vade kontratı ise 1800 puan düşüşle 106.250 seviyesinden kapandı.

Türkiye'de Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi Açıklanacak...
Türkiye'de bugün saat 14:30'DA Mayıs ayına ait Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak. Türkiye'de Kapasite Kullanım Oranı 2014 Aralık ayından bu yana kademeli olarak geriliyordu ancak Nisan ayında 1.7 puanlık artışla %74.1 seviyesine yükseldi. Bu yükselişte, Nisan ayı Sanayi Üretiminin iyileşme göstermesinin de etkili olduğunu düşünüyoruz.
İmalat Güven Endeksiise KKO'nın aksine 2014 Aralıktan bu yana toparlanma çabasında. Nisan ayında yaklaşık 5.4 puanlık bir artış gerçekleştiren endeks 107.9 olarak açıklanmıştı.
Türkiye'de son dönemde açıklanan GSYİH, işsizlik oranı ve enflasyon oranına liste halinde bakalım:
Veri                          Açıklanan
*TÜFE (Ay)              %1.63
*TÜFE (Yıl)              %7.91
*ÜFE (Ay)                %1.43
*ÜFE (Yıl)                %4.80

*İmalat PMI               48.50
*GSYİH (2014) (yıllık)  %2.6
*İşsizlik Oranı            %11.3

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.