Borsada manipülasyon yapanlara ceza

Borsada manipülasyon yapanlara ceza

Borsada manipülasyon yaptıkları iddiasıyla 40 sanık hakkında başlatılan ve yaklaşık 4 yıl süre davada sanıklar için 3.5'a yıl hapis kararı çıktı

A+A-

2011 yılında Mali Şube ve SPK’nın işbirliğiyle başlatılan yaklaşık 40 sanıklı borsa davası tarihi bir kararla sonuçlandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada manipülasyon suçundan yargılanan isimlere 3’er yıl hapis cezası, 8.5’ar milyon lira para cezası verildi. Mahkemenin karara bağladığı davada borsa tarihinin en yüksek cezası kesildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 2011 yılı Haziran ayında borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği öne sürülen gruba yönelik başlattığı operasyonda, 35 kişi gözaltına alınmıştı. Mali Şube ekipleri, hisselerle oynadığı iddia edilen kişileri 7 ay telefon ve fiziki takip altına almış, grubu daha önce de manipülasyon iddialarında adı sık sık geçen eski futbolcu Mecnur Çolak’ın yönettiği belirlenmişti.

Sabah erken saatlerde 40 adrese operasyon düzenleyen polis, Mecnur Çolak, oğlu Adnan Çolak, İstanbul Altın Borsası eski Başkan Yardımcısı Mehmet Uğurlu, Nihat Öztürk, Sunay Pamuk, Aylin Çelik, Ziya Makaracı, Ali Öztürk, Emine Öner, Şaban Adalı, Fazıl Dindar, Osman Yaşar, Sinan Bilgin, Adem Kartal, Serhan Türkoğlu, Ahmet Özgür, Sinan İyik, Belgin Atalay, Hasan Ütebay, Yunus Ordu, A. Önder Okuklu, Umut Öztürk, Murat Aras, Ayşe Karaağaç, Hale Dinçer, İrem Uğurlu, Hüseyin Adalı, Recep Topçu, Kadir Özkanat, Erdal Altay, İsmail Timuçin, Zülabidin Özay, Semih Kohen, İlkan Delikan ve Nurşin Çağlı’yı gözaltına almıştı. Şahıslar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmış, ardından tutuksuz yargılama başlamıştı. Manipülasyon davasına ismi karışan ve kayıtlara yurt dışına para çıkaran isimler olarak giren Beki Ruso ve Semih Koen firarda olduğu için yakalanamamıştı.

Yaklaşık 3,5 yıldır süren dava sonuçlandı. Firari sanık Mecnur Çolak dışında yargılanan isimlere 3’er yıl hapis cezası verildi. Sanıklar ayrıca 8.5’ar milyon TL para cezasına çarptırıldı.

Mecnur Çolak'ın dosyası ayrıldı

Davada firarda olan Mecnur Çolak’ın dosyası ayrıldı. Hakkında yaklaşık 50 manipülasyon davası bulunan Mecnur Çolak daha önce kesinleşen hapis cezası nedeniyle yurt dışına çıktı ve bir daha da Türkiye’ye dönmedi. İfadesi alınamadığı için yargılanamayan Mecnur Çolak için yakalama kararı çıkarıldı. Borsa tarihinin en büyük cezasıyla sonuçlanan manipülasyon davasıyla ilgili ayrıntıları yakında borsagundem.com’dan okuyabilirsiniz.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum