Borsada pazar yapısı değişiyor

Borsada pazar yapısı değişiyor

Borsa İstanbul kotasyon yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikle pay piyasasında yer alan mevcut pazar yapısı ve isimleri değiştirildi.

A+A-

Borsa İstanbul kotasyon yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikle pay piyasasında yer alan mevcut pazar yapısı ve isimleri değiştirildi. Yönerge 30 Kasım tarihi itibariyle yürülüğe girecek

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

24/06/2004 tarihinden bu yana yürürlükte olan Kotasyon Yönetmeliği, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Borsa İstanbul AŞ. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği ile diğer sermaye piyasası mevzuatında yapılan düzenlemeler kapsamında yeniden düzenlenmiş olup, Kotasyon Yönergesi (Yönerge) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 14/07/2015 tarihinde onaylanmıştır. Yönerge, BISTECH geçişi ile birlikte 30/11/2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. 31/08/2015 tarihinde duyurulan Yönergede yapılan değişiklikler sonrası Yönergenin son hali, 20/11/2015 tarihinden itibaren Borsamız web sayfasında yayımlanmaktadır.

Yönerge ile Pay Piyasasında yer alan mevcut pazar yapısı ve isimleri değiştirilmiştir. Gelişen İşletmeler Piyasası, Pay Piyasası bünyesine Gelişen İşletmeler Pazarı (BIST Emerging Companies)
olarak alınmıştır. Pay Piyasası altında yer alan Ulusal Pazar ve İkinci Ulusal Pazar kaldırılmış, Yıldız Pazar (BIST Star) ve Ana Pazar (BIST Main) adında yeni iki Pazar oluşturulmuştur. Gözaltı Pazarı'nın ismi Yakın İzleme Pazarı (Watchlist), Kurumsal Ürünler Pazarı'nın ismi Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı (Collective and Structured Products) olarak değiştirilmiştir. Ayrıca Pay Piyasası bünyesinde, nitelikli yatırımcılara ihraç edilecek payların işlem görebileceği Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı (Equity Market for Qualified Investors) kurulmuştur. Diğer taraftan, Pay Piyasası dışında yer alan Serbest İşlem Platformu'nun ismi Piyasa Öncesi İşlem Platformu (Pre-Market Trading Platform) olarak değiştirilmiştir.

Kot içi ve kot dışı pazar kavramları kaldırılmış olup, Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem gören tüm sermaye piyasası araçları kota alınacaktır.

Yeni pazar yapılanması çerçevesinde,

- Halihazırda payları Borsamız Ulusal Pazar ve İkinci Ulusal Pazarı'nda işlem gören şirketlerden, fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 100 milyon TL ve üzerinde olan şirketler ile BİST 100 kapsamında olan şirketlerin payları Yıldız Pazar'da, fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri 100 milyon TL'nin altında olan şirketlerin payları Ana Pazar'da,

- Kurumsal Ürünler Pazarı'nda işlem gören menkul kıymet, gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına ait paylar ile yatırım kuruluşu varantları, sertifikalar ve borsa yatırım fonları katılma payları Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı'nda,

- Gelişen İşletmeler Piyasası'nda işlem gören paylar Gelişen İşletmeler Pazarı'nda,

- Gözaltı Pazarı'nda işlem gören paylar Yakın İzleme Pazarı'nda

aynı işlem esaslarında kota alınarak Pay Piyasası'nın altında işlem görecektir.

- Serbest İşlem Platformu'nda işlem gören paylar ise aynı işlem esaslarında kota alınmadan Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nda işlem görecektir.

Payları Yıldız Pazar ve Ana Pazar'da işlem gören şirketlerin fiil dolaşımdaki paylarının 6 aylık piyasa değeri ortalamaları dikkate alınarak yapılacak dönemsel değerlendirme çalışması sonucunda, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında Yıldız Pazar ile Ana Pazar arasında geçiş sağlanacaktır.

Bu çerçevede, Borsamız Ulusal Pazarı'nda ve İkinci Ulusal Pazarı'nda işlem görmekte olan toplam 302 şirkete ait 309 işlem sırasındaki paylardan,

- Fiili dolaşımdaki payların günlük piyasa değeri ortalaması 100 milyon TL'nin üzerinde veya BIST 100 endeksi kapsamında olan 115 şirkete ait 117 işlem sırasındaki paylar Yıldız Pazar'da,

- 185 Şirkete ait aynı sayıda işlem sırasındaki paylar Ana Pazar'da,

- 2 Şirkete ait toplam 7 işlem sırasındaki paylardan 2'si Yıldız Pazar'da, 5'i ise Ana Pazar'da

30/11/2015 tarihinden itibaren işlem görmeye başlayacaktır.  

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.