Borsada sınırlı satış bekleniyor

Borsada sınırlı satış bekleniyor

Borsanın Fed yetkilileri açıklamaları sonrası küresel piyasalara paralel olarak güne hafif satıcılı başlaması bekleniyor

A+A-

Borsanın dün Fed yetkililerinin faizlerin Aralık ayında artırılabileceğine dair verdiği sinyallerin ardından küresel piyasalarda görülen satışlara paralel olarak güne hafif satıcılı başlaması beklenirken, Türk Lirası'nın kazançlarını sürdürmesiyle bu satışların sınırlı kalması bekleniyor.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.17 düşüşle 102.7000 seviyesinde işlem görüyor.

Aralarında Fed Başkanı Janet Yellen ve başkan yardımcısı Stanley Fischer gibi isimlerin de bulunduğu altı Fed yetkilisi dün konuşmalar yaparken, Fischer enflasyonun önümüzdeki sene toparlanacağını ve faizlerin Aralık ayında artırılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Yurt içinde bugün açıklanacak çok önemli veri bulunmazken, yurt dışında euro bölgesi ekonomik büyümesi ve ABD perakende satışlar ile ABD ÜFE verileri takip edilecek.

Yatırım Finansman Menkul Değerler günlük borsa raporunda, Fed yetkililerinin açıklamalarıyla global piyasalardaki satışlara paralel endekste negatif açılış beklendiği belirtilerek şöyle denildi:

"Teknik anlamda baktığımızda, açılışta sınırlı satışlar ile başlayacağımızı düşündüğümüz BIST-100'de kısa vadeli göstergelerde toparlanmaları olumlu bulmaktayız" dedi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları emtia fiyatlarının son birkaç yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle küresel arz fazlalığının daha da artacağı endişeleri ve Fed yetkililerinin faizlerin bu yıl artırılacağı sinyallerini vermeye devam etmeleriyle bugün geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.2 düşerken, haftalık bazda da yüzde 2.9 kayba doğru ilerliyor.

Shanghai bileşik endeksi de yüzde 1.3 düşmesine rağmen haftayı yatay kapamaya hazırlanıyor.

New York Fed Başkanı William Dudley dün gerçekleştirdiği bir konuşmada faiz oranlarını normale döndürmek için çok fazla beklemek ile çok erken harekete geçmenin risklerinin artık birbirini dengelediğini söyledi.

Dudley'in bu konuşmalarının ardından Wall Street Eylül ayından bu yana en büyük kayıpları gerçekleştirirken, düşük emtia fiyatları da bu kayıplarda etkili oldu.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.