Borsada tek seansa geçiliyor

Borsada tek seansa geçiliyor

Nasdaq OMX ile stratejik ortaklığa giderek teknolojik altyapısını değiştirmeye hazırlanan Borsa İstanbul'da tüm güne yayılan tek seans uygulamasına geçilmesi planlanıyor

A+A-

ABD'li borsa işletmecisi Nasdaq OMX ile stratejik ortaklığa giderek teknolojik altyapısını değiştirmeye hazırlanan Borsa İstanbul'da tüm güne yayılan tek seans uygulamasına geçilmesi planlanıyor.

Borsa İstanbul, Nasdaq ile imzaladığı stratejik işbirliği anlaşması ile yenilenecek teknolojik altyapısı hakkında bilgi vermek üzere 11 Temmuz tarihinde, borsa üyeleri, yazılım şirketleri ve veri dağıtıcı kuruluşları ile bir toplantı düzenledi.

Toplantıya ilişkin Borsa İstanbul'un internet sitesinde yer alan sunumdaki takvime göre, pay piyasasında 2014 yılının Aralık ayında yeni uygulamalara ilişkin test ortamlarının açılması planlanırken, Temmuz 2015'te de devreye alınması öngörülüyor.

Sunuma göre, günün başında 0915'te başlayacak 20 dakikalık açılış seansının ardından sürekli müzayede, 12:30-1330 arasında gün ortası açılış seansı, 17:30-17:38 arası kapanış seansı, 17:38-17:40 arası kapanıştan (son işlem fiyatından) işlemler yapılması öngörülüyor.

Sunuma göre, önceki kapanış fiyatı baz fiyat olarak belirlenecek; tek fiyat işlem yöntemi ile işlem gören paylarda; ilk fiyatın oluştuğu emir toplama aşamasında oluşan fiyat, baz fiyat olarak belirlenebilecek. İzleyen işlemler bu baz fiyat üzerinden hesaplanan limitler dahilinde gerçekleştirilecek.

Sürekli müzayede işlem yöntemi ile işlem gören paylarda; ilk işlemin fiyatı baz fiyat olarak belirlenebilirken, izleyen işlemler yine bu baz fiyat üzerinden hesaplanan limitler dahilinde gerçekleştirilecek.

Paylar için halihazırda yüzde 10 olan günlük fiyat marjı yüzde 20 olarak uygulanacak. Fiyat limitleri bulunurken, dışarı doğru yapılan yuvarlama işlemi içeri doğru yapılacak. Üst fiyat limit bulunurken yukarı adıma yapılan yuvarlama aşağıya, alt fiyat limiti bulunurken aşağı adıma yapılan yuvarlama işlemi yukarıya yapılacak.

Kapanış seansında yüzde 3 olarak uygulanan fiyat limitleri devam edecek ve bu limitler günlük (yüzde 20) limitlerin dışında kalması durumunda da geçerli olacak.

Fiyat adımı baz fiyata bağlı olmaktan çıkacak ve ilgili fiyat kademesinde geçerli olan fiyat adımı kullanılacak.

Emir toplama süresi belli bir zaman aralığında rastlantısal kesilecek ve eşleme yapılacak.

Açılış, kapanış, sürekli müzayede içerisinde tekil açılış gibi bölümlerde, teorik açılış fiyatı sürekli gösterilecek.

Öte yandan, özel emirler, özel limit fiyatlı emirler, özel limit değerli emirler ve maksimum lot uygulamaların da kaldırılması öngörülüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.