Borsanın nakit temettü şampiyonları

Borsanın nakit temettü şampiyonları

Borsa İstanbul'da son 10 yılda en çok nakit temettü dağıtan şirketler hangileri?..

A+A-

Hisse senedi yatırımcısının 2 türlü kazancı var. Birincisi hisse senedinin fiyatının artması ile elde edilen kazanç. İkincisi ise hisse senedini satın alarak ortak olduğu şirketin kar payı (temettü) dağıtımından elde edilen kazanç.

Sermaye piyasalarının daha köklü geçmişe sahip olduğu ve piyasa derinliğinin bize oranla çok daha fazla olduğu ülkelerde küçük-büyük, kurumsam-bireysel tüm yatırımcıların asıl ilgilendikleri, hedefledikleri kazanç hisse senetlerinden elde edecekleri kar paylarıdır. Bizde hem yatırımcılar hem de şirketler açısından bunun tam olarak oturduğunu söyleyemeyiz.

Bunun için yasal düzenlemlerin iyileşmesi (hem şirketleri hem de yatırımcılarını koruyacak şekilde) hem de hisse senedine yatırım anlayışının iyileşmesi bunun uzun vadeli bir iş olduğunun kabul edilmesine gerek var.

Yine de bunların hiç olmadığını söylemek mümkün değil. Gittikçe iyileşen oranda hem yatırımcıların hem de şirketlerin elde edilen kazançtan kar payı dağıtılmasına bakışları değişiyor.

Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören şirketlerin farklı temetü politikaları var. Bazı şirketler büyüme odaklı bu politikaları nedeniyle kar eld eedilse de bunu şirket içinde tutmayı tercih ediyor. Bazıları, yatırımcıların bu yönde talepleri olabileceğinden hareketle, mümkün olduğu kadar -kar elde edildiçe- kar payı dağıtmayı tercih ediyor.

Peki Borsa İstanbu'un kar payı dağıtımında en cömert şirketleri hangileri. İşte Borsatek'in son 10 yıllık verilerle hazırladığı o liste:

»» BORSANIN NAKİT TEMETTÜ ŞAMPİYONU ŞİRKETLERİ 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.