Borsayı dolardaki düşüş kurtardı

Borsayı dolardaki düşüş kurtardı

Borsada endeks TL'deki güçlenmeyle gün içindeki kayıplarının bir kısmını geri alsa da günü yüzde 1.07 kayıpla kapattı

A+A-

Almanya başta olmak üzere Avrupa tahvil getirilerinde gözlenen yükseliş global borsaları baskılarken; yurtdışı borsalardaki satışlar, TL'deki hareket ve haftasonundaki seçim öncesi siyasi tabloya ilişkin belirsizlik endekste dalgalı seyre neden oldu.

Gün içinde Avrupa borsalarına paralel kayıpları bir ara yüzde 2'yi bulan endeks, TL'de gözlenen güçlenmeyle kayıplarının bir kısmını geri aldı.

BIST-100 endeksi günü yüzde 1.07 düşüşle 82,499 puanda tamamladı.

Endekste enerji hisselerindeki hareket dikkat çekerken; bir internet sitesinde, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve ismi verilmeyen bir şirketin iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurduğuna ilişkin çıkan haberin ardından enerji hisseleri dalgalandı.

Sert satışların gözlendiği enerji endeksi yüzde 4'e yakın geriledikten sonra yüzde 2.6 ekside kapandı. Endekste yer alan şirketlerden en büyük üçü, günün dip seviyelerinden toparlanmalarına karşılık ekside kapandı. Akenerji yüzde 5.5, Aksa Enerji yüzde 2.8, Zorlu Enerji yüzde 2.1 düştü.

Endeksin yönünün belirlenmesinde bugün birkaç faktörün birden etkili olduğunu söyleyen Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, "Yunanistan ile ilgili haberler ve IMF'in Fed'a yaptığı çağrı global borsalarla birlikte endeksi de etkiledi. Ancak endeks üzerinde en baskın olan faktör, gelişen ülke para birimlerindeki toparlanmaydı" dedi.

Gün içinde 2.7061'e kadar yükselen dolar/TL daha sonra yönünü sert şekilde aşağı çevirerek 2.6587'ye kadar geriledi.

IMF, Fed'in faizleri ücret ve enflasyonda yükselişin görüleceği 2016'nın ilk yarısına kadar ötelemesi gerektiğini belirtti.

Avrupa borsalarındaki yüksek volatilitenin de endeksteki dalgalanmada payı olduğunu belirten Karayazıcı, "Yunanistan konusundaki haberler ve tahvil faizlerindeki hareket Avrupa borsalarında etkili oluyor. Endekste bugün dünyaya paralel bir seyir görüyoruz. Seçime kısa süre kala TL, borsa ve tahvil faizlerinin negatif ayrışmamış olması önemli" diye konuştu.

Yunanistan'ın kreditörleri AB ve IMF, Atina hükümetinin kamu varlıklarını özelleştirmesini, emeklilik harcamalarını azaltmasını ve istihdam reformlarına devam etmesini istedi. Kaynaklar, Yunanistan'ın teklifi kabul etmesi halinde 10.9 milyar euronun Atina'nın kullanımı için serbest bırakılacağını belirttiler.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.