BOTAŞ'ın 1 yıllık bütçe yükü 170 milyar TL'yi aştı

BOTAŞ'ın 1 yıllık bütçe yükü 170 milyar TL'yi aştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı bütçe verilerine göre, BOTAŞ'ın ağustos ayı itibariyle bütçeye yükü 170 milyar TL'yi aştı.

A+A-

Küresel düzeyde gaz tedariki gündemin ilk sıralarındaki yerini korurken, Türkiye'nin kamu doğalgaz ithalatı şirketi BOTAŞ için ayırdığı kaynak da artıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre BOTAŞ'a Ağustos ayında 26 milyar TL borç verildi. Ağustos itibariyle BOTAŞ'ın bütçeye yıllık maliyeti 171 milyar TL'ye yükseldi.

Bütçeden borç verme kalemi altında BOTAŞ'a yılbaşından beri 96,86 milyar TL aktarıldı. Yılbaşından beri cari transfer kaleminden yapılan aktarım ise 5 milyar TL oldu. Buna göre BOTAŞ'a yapılan toplam ödeme 101,86 milyar TL oldu.

Bütçeden Ağustos'ta borç verme kalemi altında ayrıca TMO'ya 10 milyar TL, EÜAŞ'a da 9,5 milyar TL aktarıldı.

Son dönemde artan küresel enerji fiyatları, KKM'nin dönüş maliyetleri, TL'deki değer kaybı, kamu çalışan ve emeklilerine yapılan ve yapılacak düzenlemeler bütçe açısından artan maliyet anlamına geliyor.

Ayrıca akaryakıt, elektrik, doğalgaz başta olmak üzere enerji sübvansiyonların bütçe maliyeti 2021'de 200 milyar TL'ye ulaşırken bu yıl 300 milyar TL'ye çıkması bekleniyor.

İlgili Haberler