"Boyun eğmeyeceğiz"

"Boyun eğmeyeceğiz"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tipras, kredi kuruluşlarının gerçekçi olmayan zor koşullar öne sürdüğünü ve Yunanistan'ın buna boyun eğmeyeceğini söyledi.

A+A-

Yunan Başbakan Aleksis Çipras, mecliste siyasi parti liderlerinin katıldığı gündem dışı toplantıda yaptığı bilgilendirme konuşmasında, dört aylık müzakerelerden sonra kreditörlerin ortaya koyduğu tutumun kendisini şaşırttığını belirtti.

Atina'ya sunulan raporda, Brüksel'de uzlaşmaya varılan konuların yer almadığını savunan Çipras, "Böyle bir şey beklemiyordum. Anlaşılan bizim uzlaşmacı yaklaşımımız ve iyi niyetimiz zafiyet olarak algılandı. Beş yıllık kemer sıkma politikalarının ardından öne sürülen bu yeni koşulları kabul edebilecek bir Yunan milletvekilinin bulunduğunu düşünmüyorum. Kurumların tekliflerini kabul ediyor musunuz, yoksa etmiyor musunuz, bilmek istiyorum" dedi.

Başbakan Çipras, Yunanistan ile kreditörleri arasında ihtiyaç olan şeyin aslında bir anlaşma olmadığını, Yunanistan'ın Avro Kuşağı'ndan çıkacağı tartışmalarına, gerçekçi olmayan faiz dışı kredi beklentileri ile başarısız kemer sıkma politikalarına son verecek ve borcun sürdürülebilirliğini güvence altına alacak toplu ve nihai bir çözüme ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Hükümetin ilk baştan itibaren bu yönde çaba gösterdiğini ve ülkenin borç sorunu çözülmeden herhangi bir anlaşmaya imza atmayacağını ifade eden Çipras, "Zaman tükeniyor ancak, sadece Yunanistan için değil herkes için tükeniyor. Herkes için sorumluluk anı. Sizleri bu milli çabayı samimiyetle desteklemeye çağırıyorum. Bize sunulan rapor Avrupa için kötü bir an, geri alınacağını umuyorum" diye konuştu.

Başbakan Çipras, kurumların teklifi nedeniyle oluşan olumsuz atmosfere rağmen, anlaşmaya her zamankinden daha yakın olunduğunu ifade etti.

Alexsis Çipras, "Dünkü büyük geri dönüşe rağmen şu anda anlaşmaya daha yakın olduğumuza inanıyorum. Artık açıkça görülüyor ki, Yunan tarafı gerçekçi bir çözüm çerçevesi sunmuştur ve para birliğini belirleyen kurallara karşı umursamaz değildir. Yunanistan kendisi için olduğu kadar, Avrupa'nın geleceği ve Avrupa'nın Yunanistan'da yeniden yasallığını kazanması için de mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinin nefeslerini tutmuş bir şekilde Yunanistan ile ilgili gelişmeleri merakla izlediğini ifade eden Çipras şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın cezalandırılmasının sadece Yunanistan’a zarar vereceğini inananlar büyük yanılgı içerisindeler. Böyle bir durumda bilsinler ki, Güney Avrupa ülkeleri için de çanlar çalacak. Bu mücadele sadece Yunanistan'ı değil, tüm Avrupa halklarının geleceğini ilgilendiriyor. Mücadeleyi biz kazanırsak, herkes kazanacak. Tüm olumsuzluklara rağmen önümüzdeki günlerde Yunan tezlerinin haklılığı anlaşılacaktır"

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) Başkanı Andonis Samaras ise, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek, SYRIZA'nın aylardır Yunan halkını aldattığını ve ülkeyi yeni tedbirler içeren yeni bir yardım anlaşmasına sürüklediğini iddia etti. Ülkede bu konuda milli birlik sağlanması için yalan ve iftiralara son verilmesini isteyen Samaras, müzakerelerde daha iyi sonuç sağlanması için, kendisinin başbakan olduğu önceki hükümetin belirlediği çizgide devam edilmesini önerdi.

Potami (Nehir) Partisi Başkanı Stavros Theodorakis, partisinin, anlaşmanın son aşamasında her türlü siyasi kimliğini kenara bırakarak yer alacağını ve altında hükümetin imzasının bulunduğu bir anlaşmayı destekleyeceğini belirtti.

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Eangelos Venizelos ise, Çipras’ın, ülkenin gerçekleri karşısında seçim öncesi vaatlerini geri almak zorunda kaldığını ve daha önce eleştirdiği Avrupalı liderlerden medet umduğunu belirterek, "Tükürdüklerini yalayacaklar" ifadesini kullandı.

Yunanistan Komünist Parti (KKE) lideri Dimitris Kuçumbas, seçim öncesinde memorandumları fesh edeceğini açıklayan hükümetin aradan dört ay geçmesine rağmen hiçbir memorandumu fesh etmediğini ifade ederek, Yunanistan'ın borcunu silmesini ve AB'den ayrılmasını istedi.

Hükümetin dış politikasını da eleştiren Kuçumbas, daha önce hiçbir hükümetin Ege'de bir NATO üssü kurulmasını önermeye cesaret edemediğini belirterek, SYRIZA hükümetinin bu konudaki inisiyatifinin "yenilikçi sol"un ilklerinden birini oluşturduğunu kaydetti.

Hükümetin Küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayotis Kamenos da, hükümetin kreditörlerle müzakere ettiği anlaşmanın bir memorandum olmadığını ve hükümet programı çerçevesi dahilinde bulunduğunu savunarak, "Ya hükümetin önerisi geçecek, ya da bu çabayı dinamitleyenler sorumluluğu üstlenecek" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.