Brent petrol 6 yılın en düşüğünde

Brent petrol 6 yılın en düşüğünde

Brent petrol OPEC toplantısı sonrası son altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

A+A-

Petrol, OPEC'in fiyatları kontrol etmek için uyguladığı üretim sınırını kaldırmasının ardından arz fazlasının süreceği spekülasyonuna bağlı olarak, altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Vadeli kontratlar Londra'da, Pazartesi günü yüzde 5.3 düştükten sonra fazla değişmedi. 4 Aralık'taki toplantısında petrol üretimini kısma konusunda anlaşamayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri, Haziran ayında tekrar bir araya gelene kadar, günlük 30 milyon varil olan üretim kotsınını bir kenara bıraktı. Enerji hisselerindeki satışlar, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki yüzde 1 düşüşe öncülük etti. Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı ABD'de ham petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yükselişini 11'nci haftaya taşıması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşler, Uluslararası Enerji Ajansı'nın hesaplamasına göre küresel petrol stoklarının yaklaşık 3 milyar varile çıktığı bir ortamda, OPEC'in ABD'li kaya petrolü üreticilerine karşı mücadelesini artırmasının ardından daha da yoğunlaştı. OPEC'in üretiminde limit olmaması ile birlikte, gelecek yıl, aralarında yaptırımların kalmasının ardından pazar payını artırmak isteyecek İran gibi ülkelerin arzı artırmaları ile birlikte, piyasaya milyonlarca varil daha petrol sürülebilir.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Petrol fiyatlarını yükseltecek yukarı yönlü bir faktör bulmak zor," dedi ve "Küresel arz fazlasının, Suudi Arabistan'ın üretimi kısmaması ve İran'ın yeniden piyasaya dönecek olması ile birlikte devam etmesi bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

OCak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent yükselerek, Seul saati ile 11:12'de varil başına 40.96 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 2.27 dolar düşüşle 40.73 dolar ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı. Avrupa göstergesi Brent ile Amerikan göstergesi Batı Teksas petrolü (WTI) arasındaki fiyat farkı 3.15 dolar oldu.

Ocak vadeli WTI, Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek varil başına 37.78 dolara çıktı. Kontrat dün 2.32 dolar ya da yüzde 5.8 kayıpla Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 16 yukarısındaydı.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.