Brexit'te Cebelitarık çatlağı büyüyor

Brexit'te Cebelitarık çatlağı büyüyor

AB, Brexit zirvesi öncesinde Cebelitarık konusunda anlaşmakta zorlanıyor

A+A-

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin müzakerecileri bugün bir araya gelerek Pazar günü Brexit anlaşmasının onaylanması için yapılacak liderler zirvesi öncesinde son pürüzleri temizlemeye çalışacaklar. Ancak İspanya'nın Cebelitarık konusundaki itirazlarının devam etmesi, nihai Brexit anlaşması metninin son dakikaya kadar hazır olamayabileceği
anlamına geliyor. 

İspanya, İngiltere ile sorun yaşadığı Cebelitarık konusuna gerek Britanya'nın AB'den çekilme anlaşmasında, gerekse AB-Britanya ilişkilerinin geleceğine yönelik siyasi deklarasyonda açıklık getirilmesini talep ediyor. 

Başbakan Pedro Sanchez dün yaptığı açıklamada bir kez daha anlaşma metninde Cebelitarık konusunda değişiklik yapılmaması halinde Brexit anlaşmasını veto edeceklerini tekrarladı.

Sanchez, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Başbakan Theresa May ile görüşmem sonrasında pozisyonlarımızın birbirinden uzak olmaya devam ettiğini gördüm. Benim hükümetin her zaman İspanya'nın çıkarlarını savunacak. Eğer değişiklik yapılmaz ise, Brexit'i veto ederiz" ifadelerini kullandı. 

AB Kurallarına göre, bir ülkenin AB'den geri çekilme anlaşması nitelikli çoğunluk ile kabul ediliyor, oybirliği aranmıyor. Bu nedenle İspanya'nın tek başına anlaşmayı engellemesi olasılığı yok. Fakat, AB liderleri bu siyasi açıdan hassas konuda oy birliği olmasını arıyorlar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.