Brezilya'da enflasyonda soğuma sinyalleri

Brezilya'da enflasyonda soğuma sinyalleri

Brezilya Merkez Bankası'nın faiz artışları tüketici fiyatları üzerinde etkisini hissettiriyor. Son veriler geçtiğimiz ay son 18 senenin en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun soğumaya başladığı sinyallerini verdi.

A+A-

Brezilya Ulusal İstatistik Ajansı’nın verilerine göre ülkede ay ortası enflasyon göstergesinde gerileme izlendi.

Yıllık enflasyonun Kasım ayında, 2003'ten beri en hızlı yükselişi sergileyerek yüzde 10,74'e dayandığı ülkede enflasyon eğrisi yönünü aşağı çevirse de artan yakıt maliyetleri ve küresel tedarik zincirlerindeki sorunlardan dolayı fiyatlar yüksek seyretmeye devam ediyor.

Ulusal İstatistik Ajansı’nın takip ettiği dokuz mal ve hizmetler grubundan yedisi Aralık ortası itibariyle yükseliş kaydetti. Yüzde 2,31 yükselen lojistik maliyetleri ve yüzde 0,9 yükselen konut maliyetleri fiyat artışına en fazla katkı sağlayan faktörler olurken sağlık ve kişisel ürünler fiyat bazında yüzde 0,73 düşüş gösterdi.

Bu yıl faiz 725 baz puan artırıldı

Ekonomistler tüketici fiyat artışının geçtiğimiz ay zirveyi gördüğünü belirtirken, politika yapıcılar yeni faiz artışlarıyla ön alarak enflasyon beklentilerini hedeflenen orana geri çekmeye çalışıyorlar.

Merkez Bankası Aralık başında faiz oranının yüzde 9,25’e yükseltti ve Şubat ayındaki toplantıda 150 baz puanlık yeni bir artış yapabileceğinin sinyallerini verdi.

Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto enflasyonu dizginlemek amacıyla dünyanın en büyük çaplı parasal sıkılaşmasını yöneterek faizleri yıl içinde 725 baz puan artırmıştı.