Bu haftanın gündemi: Koalisyon

Bu haftanın gündemi: Koalisyon

AKP ve CHP'nin dün gece yaptığı açıklamalar ve gelinen son durumdan sonra bu hafta boyunca piyasaların en önemli gündem maddesi koalisyon görüşmeleri olacak

A+A-

AKP ve CHP'nin dün gece yaptığı açıklamalar ve gelinen son durumdan sonra bu hafta boyunca piyasaların en önemli gündem maddesi koalisyon görüşmeleri olacak.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü görüşmesi sonrası nihai karar için Perşembe ya da Cuma gününün işaret edilmesinin ardından haftanın kalanında da koalisyon kurulma süreci piyasanın gündeminde olmaya devam edecek.

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen, CHP Sözcüsü Haluk Koç'un ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katıldığı 4.5 saatlik görüşme sonrası açıklama yapan Çelik, "Gelinen noktada Perşembe ya da Cuma günü bu görüşmelerin devamı niteliğinde nihai bir karar vermek için her iki lider bir araya gelecekler" dedi.

Görüşme sonrası CHP genel merkezinde açıklama yapan Koç ise, "Yapılan bir müzakeredir. Ön görüşme bitti. Uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular var. Parti yetkili kurullarında bunlar ayrıntılarıyla değerlendirilecek ve genel başkanlar bunu yeniden değerlendirecekler" dedi.

Seçimlerin üzerinden iki aydan fazla sürenin geçmesine karşın henüz hükümetin kurulmuş olmaması piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ederken analistler sürecin bir erken seçim mi yoksa hükümetin kurulması ile mi sonuçlanacağının piyasada her iki yönlü belirleyici olacağını belirtiyorlar.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Dün yapılan açıklamalarda koalisyon ihtimalini tamamen ortadan kaldıran bir ifade yer almaması nispeten olumlu bir sonuç. Artık elimizde net bir son tarih de var. Süreçten olumlu bir sonuç beklemeyenler bile erken seçim ve uzun vadeli bir belirsizlik sürecine doğru bir fiyatlama yapmadan önce liderlerin verdiği son tarih olan Cuma'yı beklemeyi tercih edeceklerdir. Hafta içinde siyasilerden gelecek her türlü yorum piyasada dalgalanma yaratma potansiyeline sahip olacak" dedi.

Bankacı ayrıca Çin Merkez Bankası adımlarının gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik risk iştahını bir miktar desteklediğini de belirtti.

Çin Merkez Bankası son dönemlerde gelen kötü ekonomik verilerin ardından yuanı devalüe ederek son üç yılın en düşük seviyesine indirdi.

Geçen haftayı 2.78'in hemen üzerinde tamamlayan ve dün artan güvenlik endişeleriyle 2.7955'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne düşüşle başladı Kur 0848'de 2.7760/2.7788 seviyesinden, sepet bazında TL 2.9105/2.9137, euro/TL ise 3.0622/3.0645 seviyesinden işlem gördü.

Piyasalarda 7 Haziran seçimleri ardından yeni hükümetin kurulması noktasında hala bir ilerleme kaydedilmemiş olması ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecinin yaklaşıyor olması ve artan güvenlik endişeleri hem CDS'lerde hem de kurda yükselişin başlıca nedenleri olarak gösteriliyor. CDS'ler ve TL yıl başından bugüne bakıldığında benzer gelişmekte olan ülke piyasalarından belirgin daha kötü performans gösteriyor. Türkiye'nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti dün 250 baz puanı aşarak en son Mart 2014'te gördüğü seviyelere yükseldi.

Hükümetin İslam Devleti, PKK ve DHKP-C'ye yönelik geniş çaplı operasyonlar başlatıldığını açıklamasının ardından emniyet güçlerine yönelik saldırılar sürerken, bugün de İstanbul'da ABD Başkonsolosluğu ve Sultanbeyli'de bir polis merkezi ile Şırnak'ta askerlere yönelik saldırılarda altı güvenlik görevlisi ve üç saldırgan öldü.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.04 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.69, valörde son işlemde yüzde 9.72 seviyesindeydi.

 

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.