Bu yıl dünya yüzde 2,4 büyüyecek, iflaslar artacak

Bu yıl dünya yüzde 2,4 büyüyecek, iflaslar artacak

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, 2020 yılına  dair beklentilerini içeren Ekonomik Görünüm Raporu’nu paylaştı. Raporda 2020 yılında büyümenin yüzde 2,4, 2021 yılında da 2,8 olması  bekleniyor.

A+A-

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, 2020 yılına  dair beklentilerini içeren Ekonomik Görünüm Raporu’nu paylaştı. Raporda 2020 yılında büyümenin yüzde 2,4, 2021 yılında da 2,8 olması  bekleniyor. Büyümenin yavaş kalmaya devam etmesi nedeniyle 2019 yüzde 9 olan iflaslardaki artışların 2020 yılında da yüzde 6 olması  bekleniyor.

ABD – Çin ticaret savaşları tarafında ise İki ülke arasında  imzalanan mini anlaşma oyunda önemli bir değişiklik yaratmayacak olsa  da seçim yılında gümrük vergisi artışları ihtimali düşük olduğu için  belirsizliklerin biraz daha azalmasını sağlayacak. 2018 yılında yüzde 3,5 olan ABD gümrük vergisi ortalamasının yüzde 7’de kalmaya devam  etmesini bekleniyor. ABD’de kamu ve şirket borçlarının artmaya devam  edeceği ön görülüyor. Demokratların hafif bir farkla seçimden önde  çıkması bütçeyle ilgili risklerin artması ve ABD kaynaklı dış politika  risklerinin azalmasıyla sonuçlanabileceği belirtiliyor. Mali  politikaların daha da destekleyici olmasıyla ABD’nin GSYH büyümesi
2021 yılında yeniden yüzde 2’ye yaklaşabileceğini altı çiziliyor.

Euro Bölgesi’nde de büyüme

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi çok hafif bir toparlanma  yaşayacağı için bölge ekonomisi 2020-21 döneminde yüzde 1,4’lük  potansiyel büyüme oranının altında bir büyüme gerçekleşmesi  bekleniyor. Olumlu işgücü piyasası koşulları ve sağlam ücret artışları  sayesinde tüketicilerin günü kurtarmaya devam edeceği düşünülüyor.
İngiltere, büyüme üzerinde daha fazla baskı yaratan bir unsur  olmayabilir ama Alman ekonomisinin geçirmekte olduğu zor dönem, birçok Euro Bölgesi ekonomisinde koalisyonların kırılgan olması, sosyal  hoşnutsuzluğun ve ABD’nin bölgeden otomotiv ithalatına yönelik gümrük  vergisi artışı tehditlerinin devam etmesi aşağı yönlü belirgin riskler  olarak kalmaya devam edebileceği belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası, Nisan 2020’de mevduat oranlarında bir kez  daha 10 baz puanlık indirime giderek oranı – yüzde 0,6’ya düşürecek ve  parasal genişlemeye dair 20 milyar euroluk satın alımlarını yıl sonuna  kadar sürdüreceği öngörülüyor. Çin Merkez Bankası ve gelişmekte olan  ekonomilere ait birçok merkez bankası 2020 yılında para politikalarını  gevşetmeye devam etmesi bekleniyor.

ABD dolarındaki beklenen yüzde 4’lük değer kaybı gerçekleşir ise  gelişmekte olan ülke piyasalarındaki finansal araçları desteklenmesi  bekleniyor. Düşük enflasyon, genişleyici mali politikalar ve para  politikaları tarafından sağlanan sağlam güvenlik ağı ve ABD dolarının  değer kaybedeceğine dair beklentiler, risk iştahlarında artışa sebep  olarak gelişmekte olan ülkelerdeki finansal araçların diğerlerine göre  daha iyi performans göstermesini sağlayabilir. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.