Bugün zayıf veri akışı takip edilecek

Bugün zayıf veri akışı takip edilecek

BİST100 endeksinde alımların devam etmesi durumunda 81.500 ve 82.500 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 80.000 ve 79.300 seviyeleri izlenebilir.

A+A-

İnfo Yatırım'ın günlük bülteninde piyasalara dair şu değerlendirmeler yer aldı: 

Cumhurbaşkan’ı İç Piyasayı Rahatlattı

BİST 100 endeksi dün 79,368-80,924 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 1,38 değer kazanarak 80.845 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 1,82 değer kazanırken, sanayi endeksi ise 0,77 değer kazandı.

Dün küresel piyasada hızlı hareketlenme görüldü. Avrupa hisseleri önceki gün başlayan yükseliş hareketini dün de devam ettirirken gün içinde primler yüzde 1.5 seviyesindeydi. Alman DAX30 endeksi önderliğinde yükselişler görülürken, IMF’den gelen Yunanistan açıklaması bir anda piyasadaki renkleri değiştirdi. IMF sözcüsü Rice; Yunanistan’la anlaşma yönünde alınmış mesafe yok derken, ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle Amerika’ya geri döndü.

Yunanistan’ın müzakerelerde kırmızı çizgilerinden ödün vermemesi kreditörlerle olan anlaşma ihtimalini azaltırken, ay sonuna kadar anlaşma çıkmaması durumunda temerrüte düşme ihtimali bulunuyor. IMF açıklaması sonrasında kar satışlarının sertleştiği Avrupa hisselerinde gerileme görülürken, gün sonunda yatay alıcılı kapanış gerçekleşti. Yunanistan müzakerelerinden gelen negatif haberlerin piyasadaki tedirginliği artırdığı süreçte Avrupa hisselerinde 2 gündür görülen toparlanmanın kar satışlarının yaşanması muhtemel olarak görülüyor.

Amerika’da ise veri akışı ön plandaydı. Amerika’da çekirdek perakende satışlar ve perakende satışlar beklentileri karşılarken, istihdam talepleri ise beklentileri karşılamadı. Amerika’da 14. Haftada da istihdam talepleri 300Bin seviyesinin altında gerçekleşirken Amerika’daki istihdam seviyesi adına önemli yol kat etti.

ABD’de verilerin beklentileri aşması ABD hisselerinde başta hızlı yükselişe neden olsa da Yunanistan açıklamaları sonrasında gerileme yaşandı. ABD hisseleri 1 aylık ağırlıklı ortalama seviyesini test etmesine rağmen gerileme yaşanması negatif görüldü. Bugün sabah Asya seansında Çin ve Hong Kong’da kısmi toparlanma görülürken, Japonya’da ise satışlar hakimdi. Amerikan vadelileri ise güne satıcılı başladı.

Yurt içinde ise güne cari açığın beklentilerin üzerinde artmasıyla negatif başlayan BİST100 endeksi ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkan’ı Erdoğan’ın konuşmasıyla beraber hızlı yükseldi. Cumhurbaşkan’ı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada koalisyona yeşil ışık yakması ve hükümetin kurulması gerektiğini belirtmesi sonrasında USDTL’de hızlı gevşeme görüldü.

Cumhurbaşkanı’nın ilk ağzından gelen açıklama piyasayı yumuşatırken, erken seçim ihtimalini şimdilik arka plana atmış görülüyor. Erdoğan’ın olumlu açıklaması sonrasında Lira’da toparlanma görülürken, hisselerde de yükseliş görüldü. Bankacılık endeksi önderliğinde yükseliş gösteren BİST100 endeksi, tekrardan 80.500 eşiğinin üzerine yerleşti. Kur tarafında USDTL 2.7000 seviyesine kadar gerilerken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise tekrardan yüzde 10 seviyesinin altına geriledi.

Haftanın son işlem gününde zayıf veri akışı takip edilecektir. Yurt içinde önemli veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde ise sanayi üretimi ve İspanya enflasyon rakamı takip edilecektir. Veri akışının Avrupa Bölgesi’ne göre yoğun olacağı Amerika’da ise ÜFE ve Michigan güven endeksi izlenebilir. Diğer taraftan gelişmiş ülke tahvil getirilerinin gerileme göstermesi piyasalar adına olumlu görülse de, Yunanistan belirsizliği ve açıklanabilecek haberler piyasada hızlı hareketlere neden olabilir.

Teknik olarak dünkü alımlarla beraber 80.500 seviyesi üzerinde kapanış gösteren BİST100 endeksi seçim öncesi seviyelere geldi. BİST100 endeksinde alımların devam etmesi durumunda 81.500 ve 82.500 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 80.000 ve 79.300 seviyeleri izlenebilir.

 

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %9,96 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.