Bugünün en önemli maddesi FED

Bugünün en önemli maddesi FED

ABD Merkez Bankası'nın kritik toplantısı öncesi piyasalarda Fed'in faiz artışı için kullandığı 'sabırlı' ifadesini kaldırıp kaldırmayacağı merak ediliyor.

A+A-

Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'na (Fed) çevrilmiş durumda. Dün başlayıp bugün sona erecek Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, yetkililerin faizi artırmak için “sabırlı” olunacak ifadesini kaldırmasını bekliyor. Fed Başkanı Janet Yellen'in "sabırlı olunacak" sözlü yönlendirmesinin en az iki toplantıda faizlerin artırılmayacağını içerdiğini belirtmesinin ardından, bu ay açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi ile bu ayki toplantıda ifadenin kaldırılabileceği ya da değiştirilebileceği beklentisi arttı.

ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileriyle birlikte Fed'in faiz artırımlarına karar verirken "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadesinden vazgeçmesi, ancak faiz artırım kararını enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere bağlı olarak alacağı düşünülüyor. En son 2006 ortasında faiz artırımına giden Fed, politika faizini 2008 sonundan bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

Yellen'ın basın toplantısı 20:30'da

Akşam TSİ 20:00'daki yayımlanacak yazılı Fed açıklaması, Fed üyelerinin enflasyon ve faizlere yönelik yeni tahminlerini de içerecek. Bazı uzmanlar ABD'de faizlerin ileriki yıllarda ulaşacağı düzeye dair tahminlerin düşürülebileceğini ifade ediyorlar. Açıklamanın yarım saat ardından ise Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.

Analistlere göre, Fed’in açıklamalarından “sabırlı” ifadesini kaldırması, bankanın faizleri yakın zamanda artırması anlamına geliyor.

Ekonomistler Fed açıklamalarında satır aralarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Dikkat edilecek en önemli iki konu "uzun vadedeki işsizlik beklentisi" ve "enflasyon tahminleri". 

Finansal danışmanlık şirketi BlackRock’ın analistlerinden Jeff Rosenberg, piyasaların bu iki göstergeye dair açıklamalara büyük önem vereceğini söyledi. Rosenberg’e göre, bu iki veriye dair tahminler faiz artışının hızına işaret edecek. Analist, “Eğer enflasyon beklentileri düşürülürse, Fed faizleri artırmak için daha yavaş bir süreç izleyecek” dedi. Uzmanlara göre, ‘sabırlı’ ifadesinin kaldırılması, Fed’in faizi artırımında ekonomik verilere bağlı olacağına da işaret edecek.

Bazı analistler faiz artışının daha sonraki aylarda bile gelebileceğini düşünüyor. Japon banka Nomura’nın faiz stratejileri biriminin analistlerinden George Goncalves, Fed’in faiz artırımında çok agresif davranmayabileceği belirtti. Goncalves, “Fed faizi ilk olarak Eylül’de artırabilir” dedi.

Öte yandan Fed'in yaz aylarında faiz artırımına gideceği ve dünya piyasalarında likiditenin azalacağına yönelik beklentiler doların keskin şekilde değer kazanmasına yol açarken, gelişmekte olan ülke hisse piyasalarında da sert satışlara yol açtı.

Piyasada Fed'in faiz kararları ardından ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.