Bulgaristan üreticisini koruyabilmek için Ukrayna'dan ithalatı durdurdu

Bulgaristan üreticisini koruyabilmek için Ukrayna'dan ithalatı durdurdu

Bulgaristan, Ukrayna tarım kökenli ürünlerini, ülkede kalması ve fiyat istikrarsızlığına neden olması nedeniyle durdurdu

A+A-

Bulgaristan, Ukrayna'dan gelen tahıl, süt ve süt ürünleri, et ve şarap gibi 20 tarım ve gıda ürününün ithalatını geçici süreliğine durdurdu.

Polonya, Macaristan ve Slovakya'nın ardından Bulgaristan da Ukrayna'dan çeşitli tarım ve gıda ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirdi. Bulgaristan Başbakanı Gılıb Donev basın açıklamasında, ithalat yasağı kararının, geçen yıl Ukrayna'dan ithal edilen tarım ve gıda ürünlerinin büyük bölümünün Bulgaristan'da kalması ve temel üretim ve ticaret ağlarında dengesizliğe neden olması sebebiyle alındığını belirtti. Donev, "Bulgaristan halkının sorunlarını çözmeye çalışan bir hükümetin buna göz yummaması gerektiğini" ifade ederek, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını, fakat Bulgar üreticilerin batışının Ukrayna'ya yardım etmeyeceğini vurguladı. 24 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasakla, tahıl, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, bal, kanatlı eti ve ürünleri, şarap, sirke gibi 20'ye yakın ürünün ithalatı durduruldu. 30 Haziran'a kadar sürecek olan yasak, bu ürünlerin Bulgaristan üzerinden transit geçişini etkilemiyor.

Bulgaristan Tarım Bakanı Jawor Geczew, birkaç gün önce özellikle Bulgar tahıl üreticilerinin zor durumda olduğunu, yeni mahsul için yer olmayan depolarda satılmayan mahsülle dolu olduğunu belirtti ve sadece bu üreticilerin zararının 1 milyar euroyu aştığını ifade etti. Avrupa Birliği üyesi olan Polonya, Macaristan ve Slovakya da geçen günlerde Ukrayna'dan tarım ve gıda ürünlerini 30 Haziran'a kadar yasaklamıştı. Polonya ve Macaristan, kendi çiftçilerini korumak amacıyla bu kararı aldıklarını bildirirken, Slovakya ise Ukrayna'dan ithal edilen tahılda yapılan laboratuvar incelemelerinde standartların üstünde pestisit madde bulunması sonucunda yasak kararını verdi.

İlgili Haberler