Bütçe 2 ayda nasıl fazla verdi

Bütçe 2 ayda nasıl fazla verdi

Bütçe ocak-şubat döneminde seçim vaatleriyle artan harcamalarına karşılık bu harcamaların vergi gelirleriyle dengelenmesi ile 6.6 milyar TL fazla verdi.

A+A-

 Hükümetin seçim vaatleriyle artan harcamalarına karşılık bu harcamaların vergi gelirleriyle dengelenmesi ile geçen yılın ilk iki ayında 1.4 milyar TL fazla veren merkezi yönetim bütçesi bu yıl Ocak-Şubat'ta 6.6 milyar fazla verdi.

Bütçe gerçekleşmelerini değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğimiz mali disiplin, ekonomimizin istikrarı için en önemli çıpalardan biri olmaya devam edecektir. Bu sonuçlar, küresel ekonomideki zayıf seyre, rağmen geçici bütçenin uygulandığı bu dönemde dahi hükümetimizin mali disiplini kararlılıkla sürdürdüğünün göstergesidir" dedi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl ilk iki ayda 13.3 milyar TL faiz dışı fazla (FDF) gerçekleşirken bu yılın ilk iki ayında ise FDF 16.4 milyar TL oldu.

Analistler hükümetin seçim vaatlerinden kaynaklı önemli bölümü personel giderleri olmak üzere, giderlerdeki artışların önceden kaynağının bulunması ile bütçede mali disiplinden taviz verileceği yönünde bir beklenti olmadığını söylediler.

Ekonomistler, giderlerdeki artışların yılbaşında tütün, alkol ve elektrik başta olmak üzere yapılan fiyat artışları ile artan vergi gelirleriyle telafi edildiğine dikkat çektiler.

Hükümet yılbaşında tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarını yüzde 12-15 arasında artırırken, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında artırıldı. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik fiyatlarının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.8 artırılmasına karar vermişti.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Bütçe dengesi geçen yıla göre daha iyi görünüyor. Vergi gelirlerinde ve vergi dışı gelirlerde ciddi artış var. Giderlerde ise bu ay faiz harcamaları düşük. Faiz dışı harcamalarda ise kontrollü bir artış var. Biraz sosyal güvenlik tarafında artış yüksek, burada seçim vaatlerinin sonucu görülüyor" dedi.

Yılın ilk iki ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.9 artarak 91.4 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 7.6 artarak 84.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Yine ilk iki aylık dönemde faiz giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 azalarak 9.74 milyar TL oldu.

Bütçe açığını GSYH'ya oranı 2015 yılını yüzde 1.2 ile tamamlarken bu yıl içinde OVP'de açık/GSYH oranının yüzde 1.3 olacağı öngörülüyor.

OVP'de bütçe açığı bu yıl 29.7 milyar TL olarak öngörülüyor.

Besimoğlu, "Bütçe açığının GSYH'ya oran olarak bu yılı yüzde 1.3 ile tamamlayacağı öngörülüyor. Biz oranın yüzde 2'nin altında kalacağını düşünüyoruz ki bu rakam da birçok Avrupa ülkesinden çok daha iyi bir bütçe anlamına geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bütçede kamu ciddi harcamalar yapıyor, mesela bu ay için 1.6 milyar TL'lik tarımsal ödeme yapıldığı görülüyor. Ancak Maliye Bakanlığı'nın harcamaları mutlaka kaynaklandırılması prensibi ile mali disiplinden vazgeçilmeni ve hâlâ bütçede harcama için yer olduğunu düşünüyoruz."

Verilere göre yılın ilk iki ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3 artarak 78 milyar TL olurken, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 12.2 artarak 75.1 milyar TL oldu.

OVP'ye göre faiz dışı dengenin ise yılı 26.3 milyar TL, yani GSYH'ya oran olarak yüzde 1.2 ile tamamlaması öngörülüyor.

Hükümetin seçim taahhütleri arasında yer alan net asgari ücretin yüzde 30 artışla 1,300 liraya çıkarılması ve artıştan kaynaklanan özel sektör yükünün bir kısmının yüklenilmesi, tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave 1,200 TL verilmesi gibi bazı taahhütler uygulamaya konuldu.

ŞUBAT VERİLERİ

Bakanlık verilerine göre, geçen yıl Şubat'ta 2.4 milyar lira açık veren bütçe bu yıl Şubat'ta ise 2.4 milyar TL fazla verdi.

Geçen yıl Şubat'ta 4.5 milyar lira olan FDF bu yıl Şubat'ta 6.5 milyar TL oldu.

Şubat'ta bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.4 artarak 44.7 milyar TL, giderler ise binde 5 azalarak 42.3 milyar TL oldu.

Şubat'ta vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.8 artarak 38.4 milyar TL, faiz hariç giderler ise yüzde 7.2 artarak 38.2 milyar TL oldu. Bütçede faiz giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 azalarak 4.13 milyar TL oldu.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.