Büyüme beklentilerin üstünde

Büyüme beklentilerin üstünde

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 3.8 büyüdü

A+A-

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) iç talepteki artışın desteğiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 3.8 büyürken, yılın ilk yarısındaki büyüme yüzde 3.1 oldu.

Ancak ekonomistler öncü göstergelerin de işaret ettiği üzere politik belirsizliklerin baskısı ve artan jeopolitik riskler nedeniyle yılın ikinci yarısında ekonomik faaliyetin ivme kaybetmesini bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.3, takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.8 arttı.

TÜİK birinci çeyrek için daha önce yüzde 2.3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.5'e revize etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyümenin siyasi belirsizlik ve küresel piyasalardaki dalgalanma gibi nedenlerle ikinci çeyrekte sınırlı kaldığını belirterek, göstergelerin üçüncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Şimşek, "Siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin OVP'de öngörülen yüzde 4'ün altında kalması muhtemeldir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, veri sonrası yaptığı yazılı açıklamada ekonominin 2009 son çeyrekten beri sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine, bu yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini söyleyerek, "Yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi yurtiçi talep kaynaklı büyüme söz konusudur. Otomotiv, beyaz eşya üretim satışları ile konut satışları yurt içi üretim ve talebi destekleyen göstergeler olmuştur" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye'nin küresel ekonominin ikinci çeyrekteki yavaşlamasına rağmen büyüme hızını artırabildiğine dikkat çekerek, "İhracat küresel gelişmelerden dolayı, 2015 yılı başından itibaren büyümeye pozitif katkı sunamadı. Ancak önümüzdeki dönemde, ihracatın büyümeye katkı vermeye başlaması ile Türkiye'nin olması gereken yüzde 5'lerin üzerinde büyüme seviyesine doğru yöneleceğini söyleyebiliriz" dedi. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.