Cari açık 50 milyar doların altında

Cari açık 50 milyar doların altında

Cari açık temmuz ayında 2.63 milyar dolara, 12 aylık kümülatif cari açık ise 48.49 milyar dolara geriledi.

A+A-

Cari açık iç talepte yavaşlama, dış ticaret açığındaki azalma ve altın ticaretinde ithalatın azalmaya devam etmesi ile düşüşünü sürdürerek, ilk yedi ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalışla 26.77 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari açık Temmuz ayında beklentilerin hafif üzerinde gelerek 2.63 milyar dolar olurken; 12 aylık kümülatif cari açık ise 48.49 milyar dolara geriledi. Cari işlemler açığının Temmuz ayında 2.5 milyar dolar olması bekleniyordu.

Cari açık Haziran'da 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık kümülatif cari açık ise sınırlı düşüşle 52.14 milyar dolara gerileyerek açıktaki iyileşmenin hız kaybettiğine işaret etmişti.

Cari açık geçen yılın Temmuz ayında 6.29 milyar dolar, Ocak-Temmuz döneminde ise 43.35 milyar dolar oldu.

TCMB verilerine göre, parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın yedi aylık döneminde 8.42 milyar dolar net altın ithalatı olurken, bu yılın aynı döneminde 212 milyon dolar net ithalat gerçekleşti.

Yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın Ocak-Temmuz dönemine göre 680 milyon dolar artarak 7.92 milyar dolara yükseldi.

Orta Vadeli Programda cari açığın 2014 yılını 55.5 milyar dolar ve milli gelire oran olarak ise yüzde 6.4'te tamamlaması bekleniyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.