Cari açık ikinci yarı artacak

Cari açık ikinci yarı artacak

Cari işlemler açığının azalmaya devam etmesini bekleyen JP Morgan'a göre yılın ikinci yarısında zayıf turizm gelirlerinin etkisiyle açık yeniden aratacak

A+A-

Türkiye'nin bugün açıklanan Mart ayı cari işlemler dengesi rakamlarını değerlendiren JP Morgan, petrol fiyatlarının izleyeceği seyir ve artan terör olaylarının turizm gelirlerine etkisinin yılın tamamı için cari işlemler açığı tahminlerinin tutup tutmayacağını belirleyeceğini söyledi.

Mart sonu itibariyle cari işlemler açığının 2010 yılından bu yana ilk kez 30 milyar dolar seviyesinin altına indiğine dikkat çeken JP Morgan, bunda düşük enerji fiyatlarının ve AB'ye ihracat toparlanmanın türkiye'nın dış dengelerinde keskin bir iyileşme sağlamasının etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin cari işlemler açığını daraltan iki faktör olarak enerji fiylatlarını ve Avrupa piyasalarına penetrasyonu gösteren
JP Morgan, negatif faktörler olarak ise artan jeopolitik risklerin komşu ülkelerin ihracat talebini azaltmasını, Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar ve terör olaylarının turizm gelirlerini azaltmasını gösterdi.

Düşük enerji fiyatlarının etkisiyle yılın ilk yarısında cari işlemler açığının azalmaya devam etmesini bekleyen JP Morgan, yılın ikinci yarısında ise zayıf turizm gelirlerinin etkisiyle açığın yeniden genişleyeceğini öngördü.

Yılın tamamında cari işlemler açığının 2015 yılında 32,2 milyar dolar seviyesine yakın, 32,5 milyar dolar ile GSYH'nın yüzde 4,4'ü sevilesinde gerçekleşmesini bekleyen JP Morgan, bu tahmini Brent petrolünde ortalama fiyatın bsu yıl 41 dolar/varil olacağı varsayımı ile yaptıklarını vurguladı.

Petrol fiyatlarına karşı yüksek hassasiyet dikkate alındığında cari işlemler açığının kolaylıkla aşağı veya yukarı gidebileceğini belirten JP Morgan, turizm gelirlerinin alacağı hasarın boyutunun da açık üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.