Çek Merkez Bankası kur tavanını kaldırdı

Çek Merkez Bankası kur tavanını kaldırdı

Çek Merkez Bankası kur belirleme kurulu, para birimi korunanın değer kazanmasını sınırlama rejimini kaldırdı.

A+A-

Çek Merkez Bankası, korunanın euro karşısında değer kazanmasıonı önlemek için koyduğu tek yönlü sınırı kaldırdı ve para birimini serbest dalgalanmaya bıraktı. Korunadaki bu eğilim, 65 milyar dolar kadar spekülatif sermaye çeken işlemleri harekte geçirmişti.

Çek Merkez Bankası'nın kurulu, İsviçre'nin de daha önce uyguladığına benzer mekanizmanın kaldırılması yönünde oy kullandı ve enflasyonun hedefe geri dönmesinin ardından, korunayı euro karşısında 27 seviyesinden daha zayıf tutmaya yönelik politikasını uygulamadan kaldırdı.

Olağanüstü toplantı sonrası bugün Banka'nın internet sitesinden duyurulan bu karar, ilk başta korunaın kur tavanı civarında dalgalanmasına neden oldu ve ardından Kasım 2013'ten bu yana en güçlü seviyesi yakınına yerleşti.

Komercni Banka AS ekonomisti Viktor Zeisel, "Koruna artık serbest ve güçlü ekonomiden destek bularak değer kazamaya başlayabilir," dedi ve "Ancak en azından ilk haftalar ve aylarda, reel ekonomi kurun belirlenmesinde temel rolü üstlenyecektir, zira değer kazanma yönünde büyük çaplı spekülatif pozisyon var" şeklinde görüş bildirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.