Cemaat üniversitelerine kayyım atanabilir

Cemaat üniversitelerine kayyım atanabilir

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre hükümet Gülen cemaatiyle mücadelesinde cemaate yakın olduğu düşünülen üniversitelere de bir nevi kayyım atayabilecek.

A+A-

Resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren yönetmeliğe göre hükümet Gülen cemaatiyle mücadelesinde cemaate yakın olduğu düşünülen üniversitelere de bir nevi kayyım atayabilecek.

Hükümetten Cemaat ile mücadelede yeni bir hamle geldi. Vakıf üniversiteleri yönetmeliği değişti. YÖK'e vakıf üniversitelerini kapatma yönünde geniş yetkiler geldi. Kapatılan yükseköğretim kurumunun yönetimi ise garantör ya da aynı ildeki bir devlet üniversitesine devredilecek. Bu durum, cemaat üniversitelerine 'kayyım' atanabilmesi anlamına geliyor.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarına, yükümlülüklerini yerine getirmezse, "yol gösterici, düzeltici, kısıtlayıcı veya faaliyet iznini kaldırıcı" önlemler alacak. Kurum yöneticilerinin "ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tür eylemleri desteklemesi" üniversitelerin kapanmasına neden olabilecek. Faaliyet izni durdurulan ve kapatılan yükseköğretim kurumunun yönetimi garantör devlet üniversitesine veya aynı ildeki bir devlet üniversitesine devredilecek.

Türkiye'de 76 vakıf üniversitesi bulunuyor. Bu üniversitelerden bazıları belli şirketlere, gruplara yakınlığıyla biliniyor. Bu yönetmelik ise, Hükümet'in Gülen Cemaati ile mücadelesinde yeni bir hamle olarak görülüyor. Cemaate yakınlığıyla bilinen 10'dan fazla üniversite bulunuyor. 

CEMAATİN ÜNİVERSİTELERİ TEHLİKEDE

Bu üniversiteler arasında, Fatih Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, İpek Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Canik Başarı Üniversitesi, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi gibi üniversiteler bulunuyor. (Rotahaber)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.