Cenevre görüşmelerinde kriz

Cenevre görüşmelerinde kriz

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Suriyeli muhalifler heyeti, Cenevre'de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı

A+A-

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Suriyeli muhalifler heyeti, Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğu ile Cenevre'de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı.

Riyad heyeti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan iyi niyet adımlarının gelmediğini söyledi.

Heyet, bugün başlaması planlanan görüşmelere katılmak için Suriye Ordusu’nun düzenlediği hava saldırılarını sonlandırmasını önkoşul olarak BM'ye iletiyordu.

Riyad'da oluşturulan Yüksek Müzakere Komitesi üyesi George Sabra, "Kesinlikle Cenevre'ye gitmeyeceğiz. Cenevre'de de bizi temsil eden bir heyet olmayacak" dedi.

Cenevre'de muhalif grupları sadece Riyad heyetinin temsil etmesini isteyen grup, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura'dan tatmin edici bir yanıt alamadıklarını belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan bir Riyad heyeti yetkilisi, taleplerinin bir iki gün içerisinde karşılanmaması halinde Cenevre'ye gitmeyeceklerini söyledi.

De Mistura: Birkaç güne başlayabilir

Planlanan Cenevre görüşmeleri öncesindeki bir haftalık süreçte başta Lazkiye olmak üzere Suriye'nin batısı ve güneyinde kazanımlar elde eden Esad yönetimi, müzakerelere hazır olduğunu ifade etmişti.

BM Özel Temsilcisi De Mistura, taraflar arasında dolaylı müzakerelerin başlatılmasını talep ediyordu.

ABD ve İngiltere'den de Riyad heyetine Cenevre görüşmelerine katılmaları yönünde çağrılar yapılmıştı.

De Mistura'nın ofisi tarafından gönderilen bir video mesajda ise, Mistura görüşmelerin birkaç gün içerisinde başlamasını ümit ettiğini ifade etti.

Suriye'de yaklaşık beş yıl önce başlayan savaşta 250 binden fazla kişi öldü. Savaş nedeniyle 11 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşı sona erdirmeye yönelik son görüşmeler yine Cenevre'de düzenlenmiş ancak Şubat 2014'te iki turun arından kesilmişti.

Birleşmiş Milletler, muhalefetin istifa talebine yanaşmayan Esad yönetimini suçlamıştı.

Tarafların pozisyonunda fazla bir değişiklik olmamasına rağmen, IŞİD'in yükselişi nedeniyle ABD ve Rusya, savaşan tarafları müzakere masasına oturtma çabalarına hız verdi. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.