"Çifte vatandaşlık için bilgi alanların sayısı artıyor"

"Çifte vatandaşlık için bilgi alanların sayısı artıyor"

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı arabulucu-avukat Kerim Altıntaş, e-Devlet'ten alt-üst soy raporu alınmaya başlanmasının ardından birçok insanın avukatlara başvurduğunu kaydetti.

A+A-

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı arabulucu-avukat Kerim Altıntaş, e-Devlet'ten alt-üst soy raporu alınmaya başlanmasının ardından birçok insanın avukatlara başvurduğunu, ailesinde göçmenlik olduğunu öğrenenlerin çifte vatandaşlık sürecinin yönetilmesi için hukuk bürolarıyla iletişime geçtiğini bildirdi.

Altıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, alt-üst soy raporu gibi hizmetlerin toplumumun temel dinamiklerinden biri olan aile ilişkilerinin kurulmasına, kurulmuş olan ilişkilerin gelişmesinde faydalı olabileceğine dikkati çekti.

Bu belge vasıtasıyla ulaşılan bilgilere dayanarak mirasçı olunabileceğini vurgulayan Altıntaş, geçmiş akrabalardan kalan ve alınamayan miras haklarının yasal yollara başvurarak mirasçı olunabileceğini bildirdi.

Altıntaş, avukatlık ofislerine en çok, "başka bir ülkenin vatandaşlığının kazanılıp kazanılamayacağı" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Evet, akrabalık ilişkilerinin tespiti ile başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanmak mümkün olabilecektir. Ancak unutulmamalıdır ki her ülkenin kendi hükümranlık alanı, vatandaşlık kazanma usul ve yöntemleri vardır. Bir başka ülkenin vatandaşlığını kazanmak için o ülkenin yasal kurallarına uygun şartları taşımak gerekmektedir. 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu gereği kan hısımlığına dayanılarak Türk vatandaşlığı kazanılabilir. Bunun yanından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre çifte vatandaşlık hakkı da var. Örneğin Bulgaristan vatandaşı bir kişi ile soy bağı ilişkisi kurulabilirse, Bulgaristan yasal kurallarına göre soy bağı ilişkisine göre vatandaşlık kazanmak da mümkün."

Altıntaş, e-Devlet'ten alt-üst soy raporu alınmaya başlanmasının ardından birçok insanın avukatlara başvurmaya başladığını kaydederek, ailesinde göçmenlik olduğunu öğrenenlerin çifte vatandaşlık sürecinin yönetilmesi için hukuk bürolarıyla iletişime geçtiğini aktardı.

"Çifte vatandaşlık hakkı soruluyor"

Altıntaş, İçişleri Bakanlığı'nın bilgilerine göre son 200 yıllık süreç değerlendirildiğinde Türkiye'de 6 milyon göçmen bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Alt-üst soy bilgileri paylaşılmaya başlandığı andan bu yana her gün avukatlık bürolarına çifte vatandaşlık ile ilgili bilgi almak isteyen onlarca vatandaş başvurmaktadır. Ülkeden ülkeye bu sürecin yönetilmesi için farklı bedeller ortaya çıkabilmektedir. Soy ağacı ile ilgili 2 durum farklılık gösteriyor. Türkiye'deki gayrimenkuller ile yabancı ülkelerdeki gayrimenkuller konusu farklı farklı ele alınabilir. Türkiye ile ilgili kısımda Tapu Sicil Müdürlükleri'nden kişilerin miras bırakıp bırakmadığı sorgulanabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 1020. maddesi gereği tapu sicilleri alenidir. İlgilisi olduğunuz veya şüphe duyduğunuz yada emin olmak istediğiniz kişinin gayrimenkulü olup olmadığını Tapu Sicil Müdürlüğüne vereceğiniz dilekçe ile sorabilirsiniz. Ya da merak edilen gayrimenkulün geçmiş tarihte alt-üst soy raporunda ismi geçen kişilerden biri adına kayıtlı olup olmadığını araştırabilirsiniz. Bu bilgilerden sonra hukuki durum değerlendirilmesi yapılarak nasıl yol izleneceği tespit edilmelidir."

Altıntaş, alt-üst soy raporunda yer alan kişilerin yurt dışında yer alan gayrimenkullerinin olup olmadığının o ülkenin yasal mevzuatındaki sistemlerine göre tespit edileceğini belirterek, "O ülkedeki işleyişle ilgili süreç o ülkede faaliyette bulunan danışmanlar veya avukatlar aracılığı ile yürütülebilir. Kanuni düzenlemeler çerçevesinde ilgililer, üst soyunun yerleşim yerindeki tapu müdürlüklerine başvurarak tapu kayıtlarını inceleyebilecektir." ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.