Çin borsası Şangay etkisiyle yükseldi

Çin borsası Şangay etkisiyle yükseldi

Çin hisseleri, düzenleyicilerin Hong Kong ve Şanghay arasındaki hisse senedi işlem linkinin gelecek hafta başlayacağını açıklamalarının ardından yuan ile birlikte yükseldi.

A+A-

Çin hisseleri, düzenleyicilerin Hong Kong ve Şanghay arasındaki hisse senedi işlem linkinin gelecek hafta başlayacağını açıklamalarının ardından yuan ile birlikte yükseldi. Altın Haziran’dan bu yana en büyük günlük yükselişi kaydetmesinin ardından değer kaybediyor.

Hong Kong’da Hang Seng Endeksi Tokyo’da yerel saat ile 12:24’te yüzde 1.7 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 artış gösterdi. Çin Merkez Bankası yuanın referans kurunu yüzde 0.37 ile Haziran 2010’dan bu yana en yüksek oranda artırdı. Yuan, beklentilerden güçlü gelen ihracat verisinin ardında offshore işlemlerde yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.2 artış kaydetti. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri yüzde 0.1 yukarı hareketlendi. Altın yüzde 0.4 gerilerken, petrol kazançları genişletti.

Hong Kong ve Şanghay borsaları arasındaki bağlantı bir hafta içinde başlatılacak. Bu sayede yabancı yatırımcılar, Çin 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim sağlayabilecek. Çin’de üretici fiyatları Ekim ayı ile birlikte 32. ayda da gerileme göstererek en uzun süreli düşüş dönemi rekorunu kırdı. Çin’de ihracat tahminlerin üzerinde yükselirken, ithalattaki büyüme beklentilerin altında kaldı. ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında beklentinin altında artarken, üst üste dokuzuncu ayda da 200,000'in üzerinde artış gösterdi. İşsizlik oranı beklenmedik şekilde altı yılın en düşüğüne geriledi. Tarım dışı istihdam 214,000 artış gösterirken, bir önceki ayın rakamları yukarı yönlü revize edilerek 256,000 oldu. Bloomberg anketine katılan 100 ekonomistin tahmin medyanı 235,000 kişi artış olacağı yönündeydi.

Hong Kong’daki Cathay Conning Asset Management CEO’su Mark Konyn, “Çin hisse senedi linki büyük bir inovasyon ve anladığımız sadece bu sadece ilk adım. Söz konusu bağlantı Hong Kong’u yatırım yönetimi bağlamında iyi pozisyonlandırıyor ve Hong Kong’un Çin’e yatırım anlamında kaynaklarını derinleştirmesine izin veriyor” dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.