Çin, DCEP'i yıl sonuna kadar kullanıma açmayı planlıyor

Çin, DCEP'i yıl sonuna kadar kullanıma açmayı planlıyor

Çin Halk Bankası'na ait kripto para birimi DCEP'in, küresel para birimi olma hedefiyle yıl sonuna kadar kullanıma açılması planlanıyor. 

A+A-

Çin Halk Bankası'na ait kripto para birimi DCEP'in, küresel para birimi olma hedefiyle yakın zamanda kullanıma açılması planlanıyor. Çin'de merkez bankası tarafından yaratılan yeni bir dijital para projesi olan, Dijital Para Elektronik Ödeme sistemi DCEP, gerçekten de Çin'in resmi para birimi olan yuanın dijital versiyonu.

Çinli uzmanlar DCEP'in başarılı olacağını çünkü Çin'in dışında yaşayan 39 milyon Çinli bulunduğunu belirtiyorlar. Öte yandan, para biriminin başarılı olup olamayacağı yönünde hala akıllarda soru işaretleri var. Pekin'in bunu vatandaşlarını gözlem altında tutmak için kullanabileceğine yönelik kaygılar da cabası.

DCEP de Bitcoin gibi "blok zinciri" teknolojisinden yararlanıyor. Blok zinciri teknolojisi, bir ağda gerçekleşen tüm işlemlerin daimi bir şekilde kaydedilmesini sağlıyor. Dijital bir hesap defteri kullanarak ağdaki her bir katılımcının kendilerine ait bir hesap defteri kopyasına sahip olmalarını ve tüm işlemleri görebilmelerini mümkün kılıyor.

Çin, DCEP'i bu yılın sonlarında kullanıma açmayı planlıyor. Öte yandan Çin Halk Bankası ülke genelindeki kullanımın başlaması için kesin bir tarih vermedi. Yalnızca belirli şehirlerde denemesine başlanan dijital para birimi kullanıma açıldığında, elektronik cüzdanları banka kartlarına bağlamak ve para transferi yapmak mümkün olacak.

Pekin'deki dijital danışmanlık şirketi Trivium'un uzmanlarından Linghaou Bao, "Takvimi tahmin etmek zor ancak Çin Halk Bankası çabuk davranmak konusunda büyük baskı altında. Çünkü Facebook'un dijital para birimi Libra'nın küresel para birimi olmasını istemiyorlar. Bunun, ABD tarafından yönetilen mevcut küresel finans sisteminden daha kötü olacağı görüşündeler" diyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.