Çin düşük büyümeden korkuyor

Çin düşük büyümeden korkuyor

Ekonomik yavaşlamadan korkan Çin Komünist Partisi, reformlardan ziyade büyümeye öncelik verecek

A+A-

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de Komünist Parti'nin önde gelen üyeleri, ekonominin ivme kaybetmesine rağmen yeni beş yıllık planında büyüme hedefini yüzde 7'ye yakın düzeyde belirleyerek, ekonomik büyümenin reformlardan daha öncelikli olduğunun sinyalini verecek.

Çin Komünist Partisi'nin merkez komitesi, ülkenin 2016-2020 yılları arasındaki ekonomik ve sosyal kalkınma programının temellerini oluşturacak 13. beş yıllık planı 26-29 Ekim tarihindeki toplantıda görüşecek.

Ekonomide tüketimin payını artırarak daha sürdürülebilir bir büyüme yakalamaya çalışan Çin hükümeti, yeni koşulların nedeniyle ekonominin artık daha yavaş büyüyeceğini belirtmişti.

Buna rağmen resmi veriler hükümetin büyüme hedefini tutturduğunu ve genellikle de aştığını gösteriyor.

Çin hükümetinin araştırma kuruluşunda görevli bir ekonomist, "Büyümede yüzde 7 olan hedefe ulaşmak için politikalar vasıtasıyla ekonomiye destek vermemiz gerekecek. Ekonomi reformlarının başına finansta liberalleşmeyi koyamayız" dedi.

Çin, hükümetin daha önce açıkladığı gayrı safi yurtiçi hasılayı (GSYH) 2010'dan 2020'ye kadar iki katına çıkarma hedefini tutturmak için yılda ortalama yüzde 7 civarında büyümeyi sağlamak zorunda.

Ancak politika yapıcılar borsadaki sert düşüşün yanı sıra yuandaki ılımlı devalüasyonun piyasalarda yarattığı beklenmedik derecede güçlü dalgalanma nedeniyle büyümede meydana gelebilecek ani bir yavaşlamanın tüm ülkeyi etkileyebilecek tehklike yaratabileceğini düşünüyorlar.

Singapur'da görevli Commerzbank kıdemli ekonomisti Zhou Hao, "Büyümenin reform gündemine ağır bastığı görülüyor. Bu durum kısa vadede piyasaya istikrar kazandırabilir, ancak orta vadede istikrar bozucu faktörleri artırır" dedi.

EKONOMİYE DESTEK VE ÇEVRE

Yeni beş yıllık planda hükümetin altyapı yatırımlarının artırması muhtemel görünüyor. Yeni İpek Yolu adlı bölgesel entegrasyonu artırmayı amaçlayan proje ekonomiyi destekleme yöntemi olan altyapı yatırımları için gereken zemini oluşturuyor.

Orta Asya'da kara ve demir yolu yatırımlarından oluşacağı dışında hakkında başka bilgi bulunmayan bu projeye ek olarak uzmanlar toplantıda çevre önlemleri alınacağını da düşünüyorlar.

Bu alanda başlatılacak yeni politikaların merkezinde yenilenebilir enerji üretiminin yer alacağını belirten uzmanlar, enerji nakil hatlarının yenilenmesi ve uzatılması nedeniyle bakır ve aluminyum talebini artacağına da dikkat çekiyorlar.

Çin'in en yüksek iktisadi planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu sorulara yanıt vermedi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.