Çin ekonomik büyümesini revize etti

Çin ekonomik büyümesini revize etti

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in 2013 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 58.8 trilyon yuan olarak revize edildi.

A+A-

Çin, ekonominin büyüklüğünü 308.8 milyar dolar artırarak revize etti. Söz konusu miktar Malezya ekonomisinin tüm üretimi ile neredeyse eşit seviyede.

Ülke genelinde gerçekleştirilen ekonomik sayımların sonuçları açıklandı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in 2013 yılI gayri safi yurtiçi hasılası 58.8 trilyon yuan olarak revize edildi. Bu miktar bir önceki rakamdan yüzde 3.4 yukarıda. Malezya’nın 2013 yılı yurtiçi büyüme hasılası ise 312 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Açıklanan revizyon miktarı, Çin’in 2008’de gerçekleştirdiği son hesaplamadan daha düşük kalıyor. Bu da hızlı genişleyen hizmet ve sanayi sektörlerinde daha doğru bir hesaplamanın yapıldığına işaret ediyor.

Rhodium Group’tan Daniel Rosen ve Beibei Bao, Çin’in güncellenmiş bir metot kullandığını ve sonuçların dikkate alınması gerektiğini belirttiler.

Ekonomik sayım, her beş yılda bir imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin bilgi toplamak amacıyla yapılıyor. Xinhua Haber Ajansı’na göre yaklaşık 3 milyar sayım görevlisi 10 milyarın üzerinde işletme ve 60 milyarın üzerinde kuruluşu bu yılın başlarında ziyaret etti.

Son iki sayım, 2004 yılı büyümesinin yüzde 16.8 ve 2008 yılı büyümesinin yüzde 4.4 artmasına neden olmuştu. Ulusal İstatistik Kurumu Başkanı Ma Jiantang, Çin’in 2013 yılı büyümesini yüzde 3’ten biraz daha fazla revize edebileceğini söylemişti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.