Çin ekonomisini canladırmaya çalışıyor

Çin ekonomisini canladırmaya çalışıyor

Çin merkez bankası gelişmiş olan ülkelerde atılan adımlara benzer şekilde kredi koşullarını gevşetmeye yönelik bir plan hazırladı.

A+A-

Çin merkez bankası gelişmiş olan ülkelerde atılan adımlara benzer şekilde kredi koşullarını gevşetmeye yönelik bir
plan hazırladı. Konuya yakın yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre bu plan sayesinde yerel hükükmetlerin trilyonlarca doları bulan borçları yeniden yapılandırılabilecek.

Önümüzdeki bir kaç ay içinde yürürlülüğe girmesi beklenen bu plan altında PBOC, Çinli bankaların yerel yönetimlerce ihraç edilmiş kurtarma tahvilerini kredi ile takas edecek böylece likidite ve krediler artırılmış olacak. Bu strateji ECB'nin
uyguladığı uzun dönemli refinansman operasyonlarına (LTRO) benzer bri yapı oluşturuyor.

Wall Street Journal gazetesi de geçen hafta yer verdiği bir haberde PBOC'nin böyle bir plan üzerinde çalıştığını öne sürmüş ancak PBOC yetkilileri bu konudaki soruları cevapsız bırakmıştı.

Böylesi bir stratejinin uygulanması Çin Merkez Bankası açısından önemli bir politika değişimi anlamına gelecek, ki PBOC bu zamana kadar para arzını düzenlemek için faiz oranları ve zorunlu karşılık oranları gibi geleneksel yolları tercih ediyordu. Böylce yavaşlayan Çin ekonomisi PBOC'yi banka kredilerini artırmak ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için daha alışılmadık yollara itmiş oluyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.