Çin, faiz oranlarını değiştirmedi

Çin, faiz oranlarını değiştirmedi

Çin, politika faiz oranını sekizinci ay da değiştirmedi

A+A-

Çin, perşembe günü ekonomik toparlanmanın hızlanmasıyla birlikte, acil parasal desteğe olan ihtiyacın azalması nedeniyle, faiz oranlarını değiştirmedi.

Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,65'te tutulurken, beş yıllık LPR %4,30'da sabit kaldı. Bu hafta yapılan 30 piyasa izleyicisi Reuters anketinde, 27 katılımcı her iki orana da değişiklik olmayacağını tahmin etti.

OCBC Bank'tan faiz stratejisti Frances Cheung, "Bankaların fonlama maliyetlerinin düşmesiyle bu yıl küçük bir faiz indirimi dışlamıyoruz, ancak bunu yapmak için hemen bir gereklilik görünmüyor. Yine de, büyüme toparlanması üzerinden yıl boyunca CNY oranlarına yukarı yönlü önyargımızı sürdürüyoruz." dedi.

Traderlar ve analistler, istikrarlı LPR'lerin de, Çin Halk Bankası'nın (PBOC) ekonomi için likidite desteğini artırdığını ve bu hafta daha önce vadesi dolan orta vadeli politika kredilerini, değişmeyen faiz oranlarıyla daha yüksek nakit teklifleriyle yenilediğini belirtiyor.

Orta vadeli kredi olanakları (MLF) oranı şimdi LPR'ye yol gösterici olarak hizmet veriyor. Piyasalar, kredi referans oranlarındaki muhtemel değişikliklerin bir göstergesi olarak orta vadeli politika oranını kullanıyorlar.

Ancak, bazı analistler, ilk çeyrek ekonomik verilerinin neşeli görünümünün, hem hanehalkı hem de dış talepteki temel zayıflığı gizlediğini ve bunun da teşviklerin hâlâ gerekebileceğini gösterdiğini söylüyor.

JP Morgan Varlık Yönetimi Küresel Piyasa Stratejisti Chaoping Zhu, bu hafta bir notta, "Politika yapıcılar, aktif mali politika ve tedbirli para politikası için bir tutum sürdürebilirken, yapısal önlemler bu zayıflıkları ele almak amacıyla benimsenebilir" dedi.

İlgili Haberler