Çin karbon emisyon ticaret sistemini devreye sokuyor

Çin karbon emisyon ticaret sistemini devreye sokuyor

Çin, karbon emisyon ticaret sisteminin (ETS) bu ay resmi olarak faaliyetlerine başlayacağını belirtti.

A+A-

Çin Çevre Bakanlığı, uzun zamandır beklenen ulusal karbon emisyon ticaret sisteminin (ETS) bu ay resmi olarak faaliyetlerine başlayacağını belirtti ancak kesin bir tarih vermedi.

Çin 2030 yılında zirve yapacağı tahmin edilen karbon emisyonlarını 2060 yılında net sıfıra indirmek için ETS gibi "piyasa mekanizmalarını" kullanmayı planlıyor.

Ancak sistemin başlatılması emisyon verilerinin şeffaflığına dair endişeler nedeniyle defalarca ertelenmişti. Son olarak bu ay bir enerji şirketinin veri üzerinde oynadığı açığa çıkmıştı.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Başkan Yardımcısı Zhao Yingmin yaptığı basın açıklamasında hazırlıklar "temelde bitti" dedi.

Zhao, "Ulusal ETS sistemini başlatmak için tarih belirleyeceğiz ve işlemler Temmuz'da yapılmaya başlanacak" diye ekledi.

Zhao ilk işlemin ne zaman yapılacağına dair kesin bir tarih vermese de kaynaklar açılış töreninin Cuma yapılmasını bekledikleri bilgisini verdiler.

Zhao ulusal karbon piyasası için emisyon veri doğruluğunun birinci öncelik olduğunu söyleyerek yıllardır devam eden veri bildirme ve doğrulama işlemlerinin ardından ulusal ETS verisinin kalitesinin genel olarak gereksinimleri karşıladığını ifade etti.

Sistem başlangıçta 2,000'den fazla elektrik santralini kapsayacak, sonra çimento, çelik ve aluminyum gibi enerji yoğun sektörleri de içine alacak.