Çin kopyadan kendi teknolojisini yaratma noktasına geldi

Çin kopyadan kendi teknolojisini yaratma noktasına geldi

The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, "Çin bugün taklit ve kopyadan artık inovasyona, kendi teknolojisini yaratma noktasına geldi." dedi.

A+A-

The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, "Çin bugün taklit ve kopyadan artık inovasyona, kendi teknolojisini yaratma noktasına geldi." dedi. PwC tarafından gerçekleştirilen basın toplantısına Çin Heyeti Başkanı Prof. LI Ping, The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü ve The Bosphorus Energy Club Başkan Yardımcısı ve PwC Türkiye Enerji Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu katıldı.      
         
Basın toplantısında konuşan Öğütçü, "The Bosphorus Energy Club olarak yıllardır Türkiye ile Çin arasında stratejik iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda Çin'in en büyük ve stratejik düşünce kuruluşu Kuşak ve Yol Girişimi ile bir araya gelmekten son derece mutluyuz." ifadelerini kullandı.      

       
Girişimin öncelikli amacının Türkiye ve Çin'in her anlamda birbirini daha yakından tanıması olduğunu belirten Öğütçü, genel anlamda ise Çin'le Avrupa arasında ekonomik açıdan güçlü, istikrarlı bir kuşak oluşturulması hedeflendiğini söyledi.      
         
Öğütçü, bugün Çin'in ABD'den sonra dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu, 2035-2040 perspektifinde ise ilk sıraya yükseleceğinin öngörüldüğünü ve Çin'in son 40 yıllık süreçte yakaladığı inanılmaz ekonomik büyüme sürecindeki tecrübesini, Kuşak ve Yol projesine dahil olan ülkelerle paylaşarak topyekün bölgesel kalkınma sağlamayı hedeflediğini, Türkiye'nin de bu anlamda önemli kazanımlar elde edeceği inancında olduklarının altını çizdi.      
         
Öğütçü, "Bugün farklı disiplin ve sektörlerden uzmanların katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalışma toplantısında, kazan-kazan yaklaşımıyla gerek Türkiye gerekse Çin'in gelecek hedeflerine katkı sağlayacak birçok alanda iş birliği fırsatlarını ele alıp aksiyon önerileri geliştirdik. Çin bugün taklit ve kopyadan artık inovasyona, kendi teknolojisini yaratma noktasına geldi." diye konuştu.      
         
Çin'in teknolojideki bu yükselişinden Türkiye olarak nasıl yararlanabileceği konusundaki yöntemleri tartıştıklarını kaydeden Öğütçü, "Telekomünikasyon yatırımlarında, ulusal otomobil projesinde Çin'in üstlenebileceği rolleri, savunma sanayisinde iş birliğini, karşılıklı turizm hacmini artırmak, bankacılık sektöründe finansman ayağını güçlendirilmek için yapılacak işleri, tarım sektöründe iş birliklerini, Çin'le ticaretin orta vadede dengelenmesi için atılacak adımları konuştuk." dedi.      
       
Öğütçü, "Toplantıda diğer taraftan bölgemizdeki 3. ülkelerde, Suriye'nin yeniden inşasında, Orta Asya ve Afrika ülkelerindeki kalkınma projelerinde ortak çalışma imkanları el alındı." açıklamasında bulundu.      
               
"Kuşak ve Yol Girişimi 2016 itibarıyla 185 milyar dolar büyüklüğe ulaştı"      
               
The Bosphorus Energy Club Başkan Yardımcısı  ve PwC Türkiye Enerji Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu ise Kuşak ve Yol Girişimi'nin Türkiye açısından iki yönlü faydası bulunduğunu, birincisinin Çin tarafından Türkiye'ye yapılacak yatırımlar yönünden, ikincisinin ise Türkiye'nin çevre ülkelerde ve geçiş yollarındaki ülkelerde yapılacak yatırımların bir parçası olması vesilesiyle bu projenin büyük önem arz ettiğini söyledi.      
         
Çolakoğlu, şunları kaydetti:      
         
"Kuşak ve Yol Girişimi 2016 itibarıyla toplam 185 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış, 4,4 milyarlık nüfusun yaşadığı 65 ülkeyi ve 6 ekonomi koridorunu kapsayan dev bir proje. Çin sadece bu proje için 14 milyar dolar bütçe ayırmış, buna ek olarak muhtelif bankalar tarafından sadece bu projenin fonlanması için 56 milyar dolarlık bir kredilendirme bütçesi oluşturmuş durumda.      
         
Dolayısıyla Türkiye açısından, gündemdeki demir yolu, otoyol, enerji gibi mega altyapı projelerinin finasmanı için önemli bir kaynak fırsatı söz konusu. Aynı şekilde Türk şirketleri için bölge ülkelerde yapılacak benzer yatırımlar çerçevesinde önemli iş fırsatları sunuyor. Dolayısıyla Kuşak ve Yol Girişimi’nin ülkemiz için ekonomik ve stratejik açıdan sağlayacağı katkıları çok iyi okumalı ve değerlendirmeliyiz."      


Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.