Çin, koronvirüsün sızıntı olduğunu kabul mü edecek

Çin, koronvirüsün sızıntı olduğunu kabul mü edecek

Çin'in önemli bilim insanlarından birisi daha koronavirüsün Çin'de bir laboratuvardan sızmış olabileceğini kabul etti

A+A-

Çin'in önde gelen bilim insanlarından biri, koronavirüsün Wuhan'daki laboratuvardan sızabileceği ihtimalini kabul etti. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin eski başkanı George Gao, BBC'ye verdiği röportajda, bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün kökenine dair tartışmalar ağırlıklı olarak Batı'da yürütülüyor. Çinli yetkililer genellikle bu eleştirilere muğlak bir tavırla yanıt verirken, pandeminin nasıl başladığına dair ipuçları sunabilecek bilim insanları 2019'un sonlarından itibaren sessizliğe bürünmüş gibi görünüyor.

Ancak bu hafta bu durum değişti. George Gao, BBC'nin bir podcast yayınında koronavirüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bir laboratuvar kazası sonucunda ortaya çıkmış olabileceğini kabul etti.

Gao, "Hiçbir şeyi göz ardı etmeyin" diyerek koronavirüsün laboratuvardan sızabileceğine dair ihtimali vurguladı. Bu, daha önce çoğu bilim insanının virüsün Wuhan'daki bir vahşi yaşam pazarından kaynaklandığını düşünmesiyle uyumlu.

Çinli yetkililer, bu tür bir "sızıntı" gerçekleştiğini şiddetle reddederken, Gao bu inkârlara karşı herhangi bir kanıt sunmadı. 

Eski Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Jamie Metzl, "George Gao, başından beri oldukça dürüst ve açık sözlü davrandı" dedi. Metzl'e göre Gao, "Çin hükümetini fazla üzmeden bilimsel güvenilirliğini korumaya çalışıyor."

George Gao, BBC'ye Çin hükümetinin Wuhan laboratuvarını soruşturduğunu da söyledi. Ancak Gao, hükümetin bu konudaki soruşturması hakkında ayrıntı vermedi.

Çinli yetkililer ve devlet medyası, Wuhan teorilerine karşılık, koronavirüsün Amerika'nın Maryland eyaletindeki bir biyolojik silah tesisinden kaynaklandığı iddiasını ortaya atmıştı. Bu iddia için hiçbir kanıt yok ancak bu, Çin'in Sovyetler Birliği'nin 1986'daki Çernobil faciasından sonraki kara propaganda ve şaşırtma taktiğini uyguladığını gösteriyor.

 

İlgili Haberler